Werken met studenten tijdens de feestdagen: wat moet je weten?

Ondernemer

29-10-2018

Met de feestdagen stilaan in zicht zijn er opnieuw heel wat studenten die vakantiewerk doen. Als werkgever zijn die jobstudenten een relatief voordelige manier om tijdelijke pieken in uw onderneming op te vangen of vakantiegangers te vervangen.

Zo geldt er voor jobstudenten bijvoorbeeld een verlaagde RSZ-bijdrage. Natuurlijk hoeft dat niet per se tijdens een schoolvakantie te zijn, u kan jobstudenten ook na de schooluren of tijdens de weekends inzetten. Zolang de student zich maar houdt aan een maximum van 475 uren per jaar. We zetten even op een rijtje wat werken met jobstudenten precies inhoudt.

Hoeveel kost een jobstudent?

Groot voordeel is dat u voor jobstudenten veel lagere sociale bijdragen betaalt dan voor reguliere werknemers. En ook de jobstudent zelf komt er met een minimale bijdrage vanaf. De werkgeversbijdrage (die dus bovenop het loon komt) bedraagt 5,43% en de werknemersbijdrage 2,71%. De ‘solidariteitsbijdrage’ bedraagt dus in totaal slechts 8,14%.

Op hoeveel loon heeft een jobstudent recht?

U moet de student minstens het minimumloon betalen dat bepaald werd binnen uw sector voor de job die hij zal uitoefenen. In sommige paritaire comités is er voor studentenarbeid echter een aparte loonschaal voorzien. Bij tewerkstelling in sectoren die geen lonen voorzien hebben, moet voor tewerkstellingen van 1 maand en langer het nationaal minimum gerespecteerd worden. Verder heeft de student naast het loon ook nog recht op een tussenkomst in het woon-werkverkeer.

Hoe moet de arbeidsovereenkomst eruit zien?

Naast de algemene regels die van toepassing zijn op alle werknemers, heeft de wetgever voorzien in specifieke bepalingen voor de studenten die werken met een studentenovereenkomst. De studentenovereenkomsten bevatten een proeftijd die gelijk is aan 3 arbeidsdagen. Die proef geldt van rechtswege en moet dus niet specifiek opgenomen worden. De studentenovereenkomst moet steeds een contract van bepaalde duur zijn. Op basis van een ondertekende studentenovereenkomst moet u dan via Dimona het aantal dagen aangeven waarop u de student zal tewerkstellen. 

Nieuwsoverzicht

 Ondernemer  Kamal Kharmach helpt ondernemers in nieuw En-programma
>>> 07-08-2019
Binnenkort starten de opnames van het nieuwe programma De zaak met Kamal Kharmach. Daarin trekt Kamal naar allerlei ondernemers die voor een dringend probleem staan, en gaat hij samen met hen op zoek naar een oplossing.

 WEEK VAN DE AMBACHTELIJKE BAKKER   Promotieactie 2019: inschrijven tot 15 augustus!
>>> 07-08-2019
Je kan nog enkele dagen inschrijven om deel te nemen aan de Week van de Ambachtelijke Bakker (30/9-6/10). Via tv-spots wordt de consument opgeroepen om naar hun bakker te gaan. Het zou spijtig zijn als uw klanten merken dat jij niet meedoet, toch?

 Algemeen   Bij de bakker inkopen doen met eigen verpakking
>>> 06-08-2019
Door de bewustwording rond de overdaad aan wegwerpverpakkingen, ontstaat er een trend bij consument om met eigen verpakking inkopen te doen. Kan dit eigenlijk wel?

> Alle nieuws