Welke prijs moet ik vragen voor een plastic zakje?

Algemeen

27-02-2019

Plastic zakjes mogen niet meer gratis uitgedeeld worden. Welke prijs vraag ik hier voor?

De prijs voor een plastic zakje is niet bepaald in het Besluit van de Vlaamse Regering, maar het moet een ontradende prijs zijn; het moet een “minimale prijsgrens” zijn. Men mag dus niet belachelijk doen door bv. 0,1 eurocent te vragen, want dat is geen “ontradende prijs” en niet in de geest van de wetgeving. Voor onze leden raden we een gemiddelde richtprijs van € 0,15 per zakje aan. Heel wat leden hebben ons ook al laten weten geen plastic zakjes meer te geven.

De meerprijs voor een plastic zakje moet zichtbaar duidelijk vermeld worden, zo lezen we in het verslag van de Vlaamse Regering:

“Wanneer er toch lichte plastic draagtassen worden aangeboden, moet de bijdrage per draagtas die de consument daarvoor betaalt, zichtbaar gemaakt worden. Dit kan bijvoorbeeld door dit te vermelden op het kassaticket of de bijdrage duidelijk te afficheren in de verkoopsruimte.”

Na twee jaar volgt een evaluatie. Indien blijkt dat het beoogde effect uitblijft zullen op termijn bijkomende maatregelen genomen worden.
 

Nieuwsoverzicht

 Ondernemer  Kamal Kharmach helpt ondernemers in nieuw En-programma
>>> 07-08-2019
Binnenkort starten de opnames van het nieuwe programma De zaak met Kamal Kharmach. Daarin trekt Kamal naar allerlei ondernemers die voor een dringend probleem staan, en gaat hij samen met hen op zoek naar een oplossing.

 WEEK VAN DE AMBACHTELIJKE BAKKER   Promotieactie 2019: inschrijven tot 15 augustus!
>>> 07-08-2019
Je kan nog enkele dagen inschrijven om deel te nemen aan de Week van de Ambachtelijke Bakker (30/9-6/10). Via tv-spots wordt de consument opgeroepen om naar hun bakker te gaan. Het zou spijtig zijn als uw klanten merken dat jij niet meedoet, toch?

 Algemeen   Bij de bakker inkopen doen met eigen verpakking
>>> 06-08-2019
Door de bewustwording rond de overdaad aan wegwerpverpakkingen, ontstaat er een trend bij consument om met eigen verpakking inkopen te doen. Kan dit eigenlijk wel?

> Alle nieuws