Wat met die herberekening van je energiefactuur?

Algemeen

11-09-2013

We ontvingen enkele berichten van collega-bakkers die een aparte factuur voor energie van 2012 gekregen hebben. We gingen op onderzoek.

We staken ons licht op bij de VREG die instaat voor de regulering, controle en bevordering van de transparantie van de energiemarkt in het Vlaamse Gewest. Daar wist men ons het volgende te vertellen.

Op 1 augustus werd het Vlaamse energiedecreet aangepast. Het decreet verplicht leveranciers om meer groene stroom aan te kopen. De leveranciers hebben hiervoor ook meer kosten en recupereren deze bij de klanten die zij in 2012 beleverden, ongeacht of ze nu nog klant zijn of niet. Hoewel het decreet pas op 1 augustus in werking trad, geldt de verplichting met betrekking tot de levering van stroom vanaf 1 januari 2012.

Facturatie

Elke leverancier pakt de facturatie van deze hogere kosten voor groene stroom anders aan. De ene leverancier stuurt bijvoorbeeld een rechtzettingsfactuur, de andere leverancier zal op de nog te versturen facturen een hoger bedrag aanrekenen. Als je van leverancier veranderd bent in 2012, kan het daardoor zijn dat je oude leverancier je alsnog een factuur stuurt.