Vanaf 23 september nieuw 10-eurobiljet in omloop

Ondernemer

25-06-2014

Bekijk nu al de nieuwe echtheidskenmerken van de nieuwe biljetten. Werk je met een controle-apparaat vergeet dan niet na te gaan of je toestel aangepast is.

De Europese Centrale Bank begon in 2013 met de introductie van een nieuwe reeks moeilijker na te maken bankbiljetten. Na het 5-eurobiljet dat in 2013 gelanceerd werd verschijnt op 23 september 2014 dat van €10.

De nieuwe serie maakt gebruik van de nieuwste technologie en is daardoor nog veiliger dan de bestaande serie. De huidige serie blijft trouwens een geldig betaalmiddel en blijft tot nader order een geldig betaalmiddel.

Voel, kijk en kantel

De echtheid van de bankbiljetten controleren kan door eenvoudigweg de 'kijk, voel en kantel'-techniek toe te passen. 

1. Voel

- Kenmerken van het papier: Het bankbiljet knispert en voelt stevig aan.
- Voelbare inkt: Voel de korte ijntjes aan de linker - en rechterrand van het bankbiljet. De hoofdafbeelding, de letters en het grote waardecijfer voelen ook dikker aan.  

2. Kijk

- Portretwatermerk: Kijk en houd het bankbiljet tegen het licht? Je ziet het portret van Europa, een figuur uit de Griekse mythologie, de waarde van het biljet en een raam. Leg je het biljet op een donkere ondergrond dan worden de lichte delen donkerder.
- Veiligheidsdraad: Kijk en houd het bankbiljet tegen het licht. De veiligheidsdraad komt tevoorschijn als een donkere streep. 

3. Kantel

- Smaragdgroen cijfer: Kantel het bankbiljet. Je ziet in het waardecijfer een lichteffect dat op en neer beweegt. Het cijfer verandert ook van kleur, van smaragdgroen naar diepblauw. 
- Portrethologram: Kantel het bankbiljet. Je ziet in de zilveren band een portret van Europa, een raam en de waarde. 

> Video's

Controle-apparaat

Als je een apparaat in huis hebt om de echtheid van biljetten te controleren dan neem je best contact op je leverencier om na te gaan of het toestel aangepast kan worden aan het nieuwe biljet. 

Wat met verdachte biljetten?

Heb je dankzij de 'voel, kijk, kantel'-methode of via je controle-apparaat een verdacht biljet ontdekt dan dien je onmiddellijk de politie of bevoegde instanties te contacteren. Probeer te onthouden waar, wanneer en van wie je het biljet gekregen hebt. Deze informatie kan van grote waarde zijn bij het opsporen van valsemunters. Het spreekt voor zich dat het opnieuw uitgeven van valse bankbiljetten ook een misdrijf is. 

> Meer info

Nieuwsoverzicht

 Ondernemer  Kamal Kharmach helpt ondernemers in nieuw En-programma
>>> 07-08-2019
Binnenkort starten de opnames van het nieuwe programma De zaak met Kamal Kharmach. Daarin trekt Kamal naar allerlei ondernemers die voor een dringend probleem staan, en gaat hij samen met hen op zoek naar een oplossing.

 WEEK VAN DE AMBACHTELIJKE BAKKER   Promotieactie 2019: inschrijven tot 15 augustus!
>>> 07-08-2019
Je kan nog enkele dagen inschrijven om deel te nemen aan de Week van de Ambachtelijke Bakker (30/9-6/10). Via tv-spots wordt de consument opgeroepen om naar hun bakker te gaan. Het zou spijtig zijn als uw klanten merken dat jij niet meedoet, toch?

 BIBAC PLUS   BIBAC PLUS: ontdek de nieuwste ontwikkelingen van jouw ambacht
>>> 06-08-2019
Binnen 7 weken is het zover: van zondag 22 tot en met woensdag 25 september gooit BIBAC PLUS zijn deuren open in Antwerp Expo!

> Alle nieuws