Van akker tot bakker

Beroep

 Khorasanbrood heeft een aangename geur en smaak, is rijker aan eiwitten en bevat meer carateen waardoor het geler kleurt 

30-05-2018

Deel 3: de dochter van onze huidige tarwe, khorasan.

Waarom
in bakkerijproducten?

Khorasanvezels hebben een prebiotisch effect: ze zorgen voor de groei van Lactobacillus en Bifidobacteriën in de dikke darm, wat de gezondheid bevorderd. Ook brood gemaakt met khorasanbloem is rijker aan eiwitten en bevat meer caroteen (een antioxidant), waardoor het geler kleurt. Khorasan bevat evenwel net als alle tarwesoorten gluten en is dus niet geschikt voor mensen met glutenintoleratie of glutenallergie.

Toepassingen
Gekookte hele khorasan korrels kunnen een geschikte vervanger zijn voor rijst of gebruikt worden in salades of soep. Khorasanbrood heeft een aangename geur en smaak. Het volume daalt vanaf een 50% inmenging. 100% khorasandeeg wordt licht kleverig, maar blijft verwerkbaar. Door de aanwezige carotenen kleurt het kruim duidelijk geler. Khorasan kan ook gebruikt worden in combinatie met andere oergranen, wat eveneens een kwaliteitsvol brood oplevert. Omdat het graan nauw verwant is aan harde tarwe, geeft khorasanpasta ook bevredigende kookeigenschappen en een mooie gele kleur. Verder kunnen ook koekjes, cake of ander gebak met de bloem of het meel gebakken worden. Ook tortilla’s, muesli, vlokken en gepofte khorasan producten behoren tot de mogelijkheden.

INFOFICHE KHORASAN

Nieuwsoverzicht

 Ondernemer  GEANNULEERD: Openbare (gerechtelijke) verkoop van een handelszaak
>>> 10-10-2018
De openbare (en gerechtelijke) verkoop van morgen, donderdag te Brecht, Kerklei 51 zal NIET doorgaan.

 Ondernemer  Week van de Bedrijfsoverdracht
>>> 10-10-2018
Eind deze maand (van 22 tot 26 oktober 2018) vindt de "Week van de Bedrijfsoverdracht" plaats in de drie gewesten. Hier vindt u de link naar de concrete informatie over de voorziene activiteiten.

 Beroep  Vernieuwde allergenenfiches beschikbaar
>>> 05-10-2018
Op verzoek van het FAVV heeft Bakkers Vlaanderen haar allergenenfiches aangepast. De fiches zijn niet meer in orde omdat de categorieën ‘glutenbevattende granen’ en ‘noten’ niet verder gespecifieerd zijn.

> Alle nieuws