Van akker tot bakker

Beroep

 Emmertarwe geeft een brood met een zeer gelijkaardige kwaliteit aan tarwebrood 

30-04-2018

Deel 2: de grootmoeder van onze huidige tarwe: Emmertarwe

Waarom interessant in bakkerijproducten?

Emmertarwe wordt voornamelijk geapprecieerd omwille van zijn hoge eiwit-, carotenoïden- en antioxidantengehaltes. Emmertarwe is ook rijk aan lysine (een essentieel aminozuur) en arm aan gluten. Hierdoor kan het in combinatie met gewone broodtarwe worden gebruikt, dat arm is aan lysine en rijk aan gluten, om zo een evenwichtig brood te verkrijgen.

Toepassingen
Gekookte hele emmertarwekorrels kunnen een geschikte vervanger zijn voor rijst omwille van de aangename smaak en consistentie of gebruikt worden in salades of soep. Emmertarwe geeft een brood met een zeer gelijkaardige kwaliteit aan tarwebrood. Vanaf 50% inmenging op bloembasis wordt het deeg kleveriger en kan er ook een volumedaling opgemerkt worden in de broden. Ook op sensorisch vlak sluit een emmertarwebrood nauw aan bij een standaard tarwebrood. Emmertarwe kan succesvol gebruikt worden in pastaproducten. Pasta met 100% emmertarwe heeft een goede smaak en een lagere glycemische index dan gewone durumpasta. Emmerbloem kan gebruikt worden om koekjes, cakes of ander gebak mee te bereiden. Emmertarwe heeft tevens potentieel om een donker bier mee te brouwen met een goede schuimstabiliteit en smaak. Met emmerbloem kan tot slot ook een ongefermenteerd brood, een soort pannenkoek, gemaakt worden.

INFOFICHE EMMERTARWE

Nieuwsoverzicht

 Personeel  1 jaar uitbreiding flexi-jobs: Tevredenheid groot. 2019 kondigt een sterke groei aan.
>>> 03-01-2019
Naar aanleiding van de eerste verjaardag van de uitbreiding van de flexi-jobs voerde Myflexijob.be in samenwerking met Bakkers Vlaanderen, De Landsbond der Beenhouwers en Horecaplatform.be een onderzoek uit bij meer dan 1.000 flexi-job gebruikers.

 Beroep  Voor u berekend: eclair
>>> 20-12-2018
Maandelijks berekent Bakkers Vlaanderen de prijs van een bepaald bakkerijproduct. Op die manier kom je te weten met welke factoren je rekening moet houden om realistische verkoopprijzen te bekomen. Deze maand zetten we de eclair in de kijker.

 Algemeen   Boezembroden leveren cheque van 4.569 euro op voor Music for Life
>>> 20-12-2018
In het kader van de Warmste Week verkochten onze Oost-Vlaamse collega's boezembroden. De opbrengst gaat naar borstkankeronderzoek.

> Alle nieuws