Van akker tot bakker

Beroep

 Emmertarwe geeft een brood met een zeer gelijkaardige kwaliteit aan tarwebrood 

30-04-2018

Deel 2: de grootmoeder van onze huidige tarwe: Emmertarwe

Waarom interessant in bakkerijproducten?

Emmertarwe wordt voornamelijk geapprecieerd omwille van zijn hoge eiwit-, carotenoïden- en antioxidantengehaltes. Emmertarwe is ook rijk aan lysine (een essentieel aminozuur) en arm aan gluten. Hierdoor kan het in combinatie met gewone broodtarwe worden gebruikt, dat arm is aan lysine en rijk aan gluten, om zo een evenwichtig brood te verkrijgen.

Toepassingen
Gekookte hele emmertarwekorrels kunnen een geschikte vervanger zijn voor rijst omwille van de aangename smaak en consistentie of gebruikt worden in salades of soep. Emmertarwe geeft een brood met een zeer gelijkaardige kwaliteit aan tarwebrood. Vanaf 50% inmenging op bloembasis wordt het deeg kleveriger en kan er ook een volumedaling opgemerkt worden in de broden. Ook op sensorisch vlak sluit een emmertarwebrood nauw aan bij een standaard tarwebrood. Emmertarwe kan succesvol gebruikt worden in pastaproducten. Pasta met 100% emmertarwe heeft een goede smaak en een lagere glycemische index dan gewone durumpasta. Emmerbloem kan gebruikt worden om koekjes, cakes of ander gebak mee te bereiden. Emmertarwe heeft tevens potentieel om een donker bier mee te brouwen met een goede schuimstabiliteit en smaak. Met emmerbloem kan tot slot ook een ongefermenteerd brood, een soort pannenkoek, gemaakt worden.

INFOFICHE EMMERTARWE

Nieuwsoverzicht

 Ondernemer  GEANNULEERD: Openbare (gerechtelijke) verkoop van een handelszaak
>>> 10-10-2018
De openbare (en gerechtelijke) verkoop van morgen, donderdag te Brecht, Kerklei 51 zal NIET doorgaan.

 Ondernemer  Week van de Bedrijfsoverdracht
>>> 10-10-2018
Eind deze maand (van 22 tot 26 oktober 2018) vindt de "Week van de Bedrijfsoverdracht" plaats in de drie gewesten. Hier vindt u de link naar de concrete informatie over de voorziene activiteiten.

 Beroep  Vernieuwde allergenenfiches beschikbaar
>>> 05-10-2018
Op verzoek van het FAVV heeft Bakkers Vlaanderen haar allergenenfiches aangepast. De fiches zijn niet meer in orde omdat de categorieën ‘glutenbevattende granen’ en ‘noten’ niet verder gespecifieerd zijn.

> Alle nieuws