Van akker tot bakker

Beroep

 Emmertarwe geeft een brood met een zeer gelijkaardige kwaliteit aan tarwebrood 

30-04-2018

Deel 2: de grootmoeder van onze huidige tarwe: Emmertarwe

Waarom interessant in bakkerijproducten?

Emmertarwe wordt voornamelijk geapprecieerd omwille van zijn hoge eiwit-, carotenoïden- en antioxidantengehaltes. Emmertarwe is ook rijk aan lysine (een essentieel aminozuur) en arm aan gluten. Hierdoor kan het in combinatie met gewone broodtarwe worden gebruikt, dat arm is aan lysine en rijk aan gluten, om zo een evenwichtig brood te verkrijgen.

Toepassingen
Gekookte hele emmertarwekorrels kunnen een geschikte vervanger zijn voor rijst omwille van de aangename smaak en consistentie of gebruikt worden in salades of soep. Emmertarwe geeft een brood met een zeer gelijkaardige kwaliteit aan tarwebrood. Vanaf 50% inmenging op bloembasis wordt het deeg kleveriger en kan er ook een volumedaling opgemerkt worden in de broden. Ook op sensorisch vlak sluit een emmertarwebrood nauw aan bij een standaard tarwebrood. Emmertarwe kan succesvol gebruikt worden in pastaproducten. Pasta met 100% emmertarwe heeft een goede smaak en een lagere glycemische index dan gewone durumpasta. Emmerbloem kan gebruikt worden om koekjes, cakes of ander gebak mee te bereiden. Emmertarwe heeft tevens potentieel om een donker bier mee te brouwen met een goede schuimstabiliteit en smaak. Met emmerbloem kan tot slot ook een ongefermenteerd brood, een soort pannenkoek, gemaakt worden.

INFOFICHE EMMERTARWE

Nieuwsoverzicht

 Algemeen   Ontdek de kracht van corporate video voor uw bedrijf
>>> 23-05-2018
Wilt u weten wat videocommunicatie voor uw bedrijf kan betekenen? Kom dan op 31 mei 2018 naar het Belgian Corporate Video Festival in Kinepolis Brussel.

 Algemeen   Kijkstage voor erkende vluchtelingen in jouw bakkerij?
>>> 16-05-2018
Het ESF project AZO! Vuchtelingen, waar erkende vluchtelingen begeleid worden naar het ondernemerschap, is op zoek naar een bakker die een kijkstage wilt organiseren.

 Algemeen   Bakkerijmuseum zoekt bakker-demonstrateur/educatief medewerker
>>> 02-05-2018
Het Bakkerijmuseum Veurne is momenteel op zoek naar een bakker-demonstrateur/educatief medewerker. Een man/vrouw die zijn/haar passie wil overbrengen naar een breed publiek (jong en oud) d.m.v het geven workshops en bakdemonstraties.

> Alle nieuws