Van akker tot bakker

Beroep

 Emmertarwe geeft een brood met een zeer gelijkaardige kwaliteit aan tarwebrood 

30-04-2018

Deel 2: de grootmoeder van onze huidige tarwe: Emmertarwe

Waarom interessant in bakkerijproducten?

Emmertarwe wordt voornamelijk geapprecieerd omwille van zijn hoge eiwit-, carotenoïden- en antioxidantengehaltes. Emmertarwe is ook rijk aan lysine (een essentieel aminozuur) en arm aan gluten. Hierdoor kan het in combinatie met gewone broodtarwe worden gebruikt, dat arm is aan lysine en rijk aan gluten, om zo een evenwichtig brood te verkrijgen.

Toepassingen
Gekookte hele emmertarwekorrels kunnen een geschikte vervanger zijn voor rijst omwille van de aangename smaak en consistentie of gebruikt worden in salades of soep. Emmertarwe geeft een brood met een zeer gelijkaardige kwaliteit aan tarwebrood. Vanaf 50% inmenging op bloembasis wordt het deeg kleveriger en kan er ook een volumedaling opgemerkt worden in de broden. Ook op sensorisch vlak sluit een emmertarwebrood nauw aan bij een standaard tarwebrood. Emmertarwe kan succesvol gebruikt worden in pastaproducten. Pasta met 100% emmertarwe heeft een goede smaak en een lagere glycemische index dan gewone durumpasta. Emmerbloem kan gebruikt worden om koekjes, cakes of ander gebak mee te bereiden. Emmertarwe heeft tevens potentieel om een donker bier mee te brouwen met een goede schuimstabiliteit en smaak. Met emmerbloem kan tot slot ook een ongefermenteerd brood, een soort pannenkoek, gemaakt worden.

INFOFICHE EMMERTARWE

Nieuwsoverzicht

 Ondernemer  Vanaf 9 augustus mag je geen kosten meer aanrekenen voor elektronisch betalen
>>> 06-08-2018
Vanaf 9 augustus 2018 mogen handelaren geen extra kosten meer aanrekenen voor het verwerken van elektronische betalingen. Handelaren mogen wel nog elektronische betalingen onder een bepaald bedrag weigeren.

 Personeel  Gezocht: Gemotiveerde bakker met ervaring voor het buitenland
>>> 02-08-2018
France Bakery is een industriŽle bakkerij in Los Angeles die op zoek is naar Belgische bakkers om hun team bij te staan.

 Beroep  Medisch attest niet langer verplicht
>>> 02-08-2018
Het medisch attest voor iedereen die beroepsmatig in contact komt met voedingsmiddelen is niet langer verplicht.

> Alle nieuws