Van akker tot bakker

Beroep

 Eenkoornbloem is bijzonder geschikt om koekjes, cake, crackers en andere snacks mee te bakken 

26-03-2018

Deel 1: De (over)grootmoeder van onze huidige tarwe... EENKOORN!

Waarom interessant in bakkerijproducten?

Eenkoorn bevat veel carotenoïden (vet oplosbare antioxidanten die ook de gele kleur geven aan de bloem). α- en β caroteen spelen een rol in de vorming van vitamine A. Luteïne, de hoofdcomponent van de carotenoïdefractie in alle tarwesoorten, is ook het meest aanwezig in eenkoorn.

Hoewel de gluteninhoud van eenkoorn kwantitatief niet veel verschilt van broodtarwe, is er wel een kwalitatief verschil: eenkoorn heeft zwakkere gluten. Hierdoor geeft eenkoornbloem een kleveriger deeg. 

Toepassingen
Gekookte hele eenkoornkorrels kunnen ook een geschikte vervanger zijn voor rijst omwille van de aangename smaak en consistentie of gebruikt worden in salades of soep. Voor de toepassing in brood zijn, omwille van een kleverig deeg en slechte reologische activiteit, slechts enkele eenkoornvariëteiten geschikt. Eenkoornbrood heeft ook een lichtere kleur in vergelijking met gewoon tarwebrood. Wanneer verse zuurdesem gebruikt wordt in plaats van de gebruikelijke broodgist, worden broden bekomen met een betere kruimstructuur, zachtheid en stevigheid. Pasta met 100% eenkoorn heeft een minder compacte structuur dan de normale durumpasta. Pasta met 50% eenkoorn en 50% griesmeel had betere eigenschappen. Eenkoornbloem is bijzonder geschikt om koekjes, cake, crackers en andere snacks mee te bakken, maar ook gepofte eenkoornkorrels hebben een goede voedingswaarde. Eenkoorn heeft tevens potentieel om een bier mee te maken met een goede schuimstabiliteit en smaak.

De laatste jaren zijn al verschillende kookboeken verschenen waar eenkoorn wordt aangeprezen als “de originele graanvorm van de natuur” en “ ’s werelds puurste en oudste graansoort”. Ook verschillende blogs prijzen eenkoorn omwille van zijn puurheid en zijn aparte smaak.
 

INFOFICHE EENKOORN 

Nieuwsoverzicht

 Ondernemer  Kamal Kharmach helpt ondernemers in nieuw En-programma
>>> 07-08-2019
Binnenkort starten de opnames van het nieuwe programma De zaak met Kamal Kharmach. Daarin trekt Kamal naar allerlei ondernemers die voor een dringend probleem staan, en gaat hij samen met hen op zoek naar een oplossing.

 WEEK VAN DE AMBACHTELIJKE BAKKER   Promotieactie 2019: inschrijven tot 15 augustus!
>>> 07-08-2019
Je kan nog enkele dagen inschrijven om deel te nemen aan de Week van de Ambachtelijke Bakker (30/9-6/10). Via tv-spots wordt de consument opgeroepen om naar hun bakker te gaan. Het zou spijtig zijn als uw klanten merken dat jij niet meedoet, toch?

 Algemeen   De nieuwe werkbaarheidscheque: hoe werkt die precies?
>>> 06-08-2019
Word je geconfronteerd met medewerkers die gedemotiveerd zijn, last hebben van overmatige stress of het werkplezier kwijt zijn? Hoe moet je daar als werkgever mee omgaan?

> Alle nieuws