Taks op broodautomaten ingevoerd in Rotselaar (Update)

Algemeen

04-04-2013

Broodautomaten schieten uit de grond. Het standpunt van Bakkers Vlaanderen hierover is gekend. De oplossing van Rotselaar is een taks van 500 euro per jaar.

Update

De provincie heeft het gemeentebestuur van Rotselaar teruggefloten, omdat de taks onwettig zou zijn.

Burgemeester Dirk Claes zei in Het Laatste Nieuws "Het klopt dat de provincie ons enkele vragen heeft gesteld over de nieuwe taks en ze onze beslissing daarom voorlopig schorste. We zullen het waarom van de taks beter moeten motiveren. De vraag werd al aan een advocatenkantoor doorgegeven. De taks moet wel degelijk kunnen, want er zijn voorbeelden van gemeenten die deze wel al heffen. [...] We moeten, gezien de 'bakkersoorlog' die er momenteel blijkbaar woedt in Rotselaar, wel iets doen. Bakkers uit omliggende gemeenten steken mekaar hier de loef af. Als persoon X vandaag een automaat in een bepaalde straat zet, dan plaatst persoon Y er daar morgen ook een. We kunnen toch niet toelaten dat er vier automaten verrijzen in een straat waar een plaatselijke warme bakker voor werkgelegenheid zorgt? In heel Rotselaar staan er nu al zo'n dertig broodautomaten. Als we niets doen, worden dat er binnenkort vijftig. En zeg nu zelf: zo'n wildgroei is ook allesbehalve mooi."

Oorspronkelijk bericht

Door een jaarlijkse taks van 500 euro per broodautomaat hoopt de gemeente Rotstelaar de wildgroei aan automaten op haar grondgebied tegen te gaan en de oneerlijke concurrentie ten opzichte van de eigen warme bakkers weg te werken. Op dit moment telt de gemeente zo’n 30 ‘vreemde’ broodautomaten, wat neerkomt op 1 automaat per 500 inwoners.

Elke handelaar zonder eigen bakkerij in Rotselaar die een broodautomaat wil plaats op Rotselaars grondgebied moet voortaan een jaarlijkse taks van 500 euro betalen per automaat. Het gaat hier dus niet om de lokale bakkers maar wel om de bedrijven van buitenaf die geviseerd worden. Een bakker uit Rotselaar zelf die op de parking naast zijn bakkerij een broodautomaat wil zetten betaalt geen belasting.

Deze nieuwe maatregel komt er mede op vraag van enkele Rotselaarse bakkers die concurrentie ondervinden van broodautomaten met goedkoper brood om hun hoek.

Bakkers Vlaanderen werkt in overleg met de VVSG aan een oplossing voor de wildgroei aan automaten. Veel automaten ontsnappen nu aan een aantal controles waarmee een warme bakker wél wordt geconfronteerd.

Bakkers Vlaanderen staat er daarom op dat de regels door alles spelers in het veld nageleefd worden en dat de controle hierop correct wordt uitgevoerd.

Lees ook

> VVSG pakt wildgroei automaten aan
> Bakkers Vlaanderen in overleg met de Hoge raad voor middenstand en KMO over de broodautomaat