STIJGING BOTERPRIJZEN: ook bij ons wordt het duurder

Algemeen

15-06-2017

De Franse federatie van banketbakkers trekken aan de alarmbel. De vraag naar boter is immers, zowel in Europa als over de hele wereld, sterk gestegen en daardoor is ook de prijs fors gestegen.

“De prijs van boter is 92 procent gestegen sinds mei vorig jaar”, zo zegt Fabien Castanier, van de Franse federatie voor brood- en banketbakkers. “En daardoor kunnen bakkers nog amper winst maken. Door de huidige prijs betalen wij allemaal jaarlijks bijna 68 miljoen euro meer dan normaal.” Die zware financiële druk zorgt ervoor dat de hele industrie in gevaar is. “Helaas gaat de situatie alleen maar verslechteren in de komende weken. In het slechtste geval is er te weinig boter ten opzichte van de vraag.

Dat heeft ook gevolgen voor de consumenten, aangezien de prijzen voor de klanten ook zullen stijgen, zodat bakkers niet te veel verlies maken, zo beweert Labbe. Dat zou voornamelijk het geval zijn bij croissants, taartjes en andere gebakjes die veel boter bevatten.

Evolutie 

“Ook bij ons in België gaan onze bakkers de hogere prijzen van boter moeten gaan doorrekenen”, bevestigt voorzitter van de economische commissie bij Bakkers Vlaanderen Luc De Boey. “Niemand kan me vertellen wanneer dit stopt.” Bekijk even mee de evolutie:


6 januari 2016 kost boter 2.75 euro/kg
4 Januari 2017 kost boter 4.36 euro/kg
21 juni 2017 kost boter 5.75 euro/kg
 

Nieuwsoverzicht

 Algemeen   FAVV schrapt controles op zoutgehalte
>>> 13-12-2018
Het FAVV zal vanaf 2019 geen controles meer zullen uitvoeren op het zoutgehalte in het brood. Er zal ook geen peiling meer gedaan worden naar het gebruik van gejodeerd zout.

 Algemeen   Schadelijke koelmiddelen? Boete: 3.000 - 25.000 euro
>>> 11-12-2018
De overheid gaat de controles op uw koeltechnische installaties opvoeren. Een 30-tal inspecteurs gaan op pad om na te gaan of bedrijven de regelgeving inspecteren. Bij vastgestelde inbreuken kunnen boetes oplopen tot 25.000 euro.

 Algemeen   Pyjamadag zoekt bakkers
>>> 03-12-2018
VZW Krijtlijn organiseert op 15 maart 2019 (pyjamadag) een online seminariedag t.v.v. Bednet en zoekt hiervoor nog bakkers die voor het ontbijt willen zorgen.

> Alle nieuws