Sinterklaas-speculoos met ballonfiguur: nieuwe lekkernij in Sint-Niklaas

Oost-Vlaanderen

18-11-2013

De Meesterbanketbakkers van ballonstad Sint-Niklaas bakten een exclusieve gelegenheidslekkernij: de Sinterklaas-speculoos met ballonfiguur.

De patissiers hebben al heel wat delicatessen op hun naam. Het Reynaertgebak is in het voorjaar nog uitgeroepen tot erkend streekproduct. Ze hebben de smaak te pakken, want ook van de nieuwe speculoos hopen ze dat die als streekproduct erkend zal worden.

Ballonvlucht

Sinterklaas is te verkrijgen in een authentieke speculoosvorm van 30 centimeter groot die door Jan Van de Voorde uit Brussel uit een houten plank is gesneden. De speculoos toont een Sinterklaas die een ballonvlucht maakt boven de streek. De lekkernij verwijst dus exclusief naar Sint-Niklaas.

'We zouden graag een erkend streekproduct toevoegen aan ons lijstje', zegt voorzitter en banketbakker Eddy Stout (foto). 'De bijkomende erkenning zou ons vakmanschap en de kwaliteit van ons werk extra beklemtonen. De Sinterklaas-speculoos wordt gemaakt van bloem, boerenboter, donkerbruine suiker, kaneel, zout en verschillende speculooskruiden die de bakker naar eigen smaak kan toevoegen. Na 20 minuutjes in de bakkersoven is deze lekkernij klaar. De Sint-Niklase leden van onze vereniging bakken deze specialiteit allemaal en ze zijn herkenbaar aan de raamaffiches.' 

Bron en foto: Het Nieuwsblad