Scheiding in tijd en ruimte

Algemeen

29-08-2016

Mag je eigen slaatjes in je bankatelier maken of heb je er een andere werkomgeving voor nodig? Ontdek het hier!

De eigen productie van slaatjes (kip, krab, enz.) kan in het banketatelier, maar er moet rekening gehouden worden met het begrip: ‘ scheiding in tijd of ruimte’:

 • Scheiding in ruimte wil zeggen: dat er een (vaste) aparte ruimte is voor deze activiteit: dit kan een apart gedeelte van het banketatelier zijn waar enkel deze producten gemaakt worden. (vb. aparte tafel, aparte uitrusting en/of werkmateriaal). Dus een volledig apart atelier is niet noodzakelijk.
 • Indien deze ruimte niet beschikbaar is, is ook een scheiding in tijd mogelijk. Dit wil zeggen dat de productie van banket en de productie van slaatjes niet op hetzelfde moment plaatsvind. Vb.: na de productie van banket, wordt alles opgeruimd en gereinigd en kan vervolgens de productie van de slaatjes beginnen.
   

Het belangrijkste is het vermijden van kruisbesmetting, dus het scheiden van meerdere activiteiten doe je door:

 • Respecteer het principe ‘spreiding in tijd of ruimte
 • Voldoende aandacht voor properheid: start steeds met proper werkmateriaal (werktafel, kommen, messen, snijplank)
 • Ook rekening houden dat producten gescheiden (gekoeld) bewaard worden, zowel de grondstoffen als de bereide producten. Een aparte koelruimte is ideaal maar niet strikt noodzakelijk. Van belang bij bewaring zijn:

 1. Max. bewaartemperaturen respecteren
 2. Alle producten moeten afgedekt worden, zowel grondstoffen als bereide producten
 3. Half-fabricaten dienen steeds een datum te hebben
 4. Zorg voor voldoende gescheiden stockage in de koelruimte. Zeker voor ‘gevoelige’ producten: gist, eieren, bereide producten, fruit, vlees/vis, enz.
   

Voor het voedselagentschap is de vestigingswet niet van belang. Mogelijks moet de bakker wel extra activiteiten melden aan het voedselagentschap. Dit betekent daarom niet dat de jaarlijkse heffing verhoogd, maar wel dat je de toelating moet krijgen om deze activiteiten te beoefenen.
 

Nieuwsoverzicht

 Ondernemer  Kamal Kharmach helpt ondernemers in nieuw En-programma
>>> 07-08-2019
Binnenkort starten de opnames van het nieuwe programma De zaak met Kamal Kharmach. Daarin trekt Kamal naar allerlei ondernemers die voor een dringend probleem staan, en gaat hij samen met hen op zoek naar een oplossing.

 WEEK VAN DE AMBACHTELIJKE BAKKER   Promotieactie 2019: inschrijven tot 15 augustus!
>>> 07-08-2019
Je kan nog enkele dagen inschrijven om deel te nemen aan de Week van de Ambachtelijke Bakker (30/9-6/10). Via tv-spots wordt de consument opgeroepen om naar hun bakker te gaan. Het zou spijtig zijn als uw klanten merken dat jij niet meedoet, toch?

 BIBAC PLUS   BIBAC PLUS: ontdek de nieuwste ontwikkelingen van jouw ambacht
>>> 06-08-2019
Binnen 7 weken is het zover: van zondag 22 tot en met woensdag 25 september gooit BIBAC PLUS zijn deuren open in Antwerp Expo!

> Alle nieuws