Scheiding in tijd en ruimte

Algemeen

29-08-2016

Mag je eigen slaatjes in je bankatelier maken of heb je er een andere werkomgeving voor nodig? Ontdek het hier!

De eigen productie van slaatjes (kip, krab, enz.) kan in het banketatelier, maar er moet rekening gehouden worden met het begrip: ‘ scheiding in tijd of ruimte’:

 • Scheiding in ruimte wil zeggen: dat er een (vaste) aparte ruimte is voor deze activiteit: dit kan een apart gedeelte van het banketatelier zijn waar enkel deze producten gemaakt worden. (vb. aparte tafel, aparte uitrusting en/of werkmateriaal). Dus een volledig apart atelier is niet noodzakelijk.
 • Indien deze ruimte niet beschikbaar is, is ook een scheiding in tijd mogelijk. Dit wil zeggen dat de productie van banket en de productie van slaatjes niet op hetzelfde moment plaatsvind. Vb.: na de productie van banket, wordt alles opgeruimd en gereinigd en kan vervolgens de productie van de slaatjes beginnen.
   

Het belangrijkste is het vermijden van kruisbesmetting, dus het scheiden van meerdere activiteiten doe je door:

 • Respecteer het principe ‘spreiding in tijd of ruimte
 • Voldoende aandacht voor properheid: start steeds met proper werkmateriaal (werktafel, kommen, messen, snijplank)
 • Ook rekening houden dat producten gescheiden (gekoeld) bewaard worden, zowel de grondstoffen als de bereide producten. Een aparte koelruimte is ideaal maar niet strikt noodzakelijk. Van belang bij bewaring zijn:

 1. Max. bewaartemperaturen respecteren
 2. Alle producten moeten afgedekt worden, zowel grondstoffen als bereide producten
 3. Half-fabricaten dienen steeds een datum te hebben
 4. Zorg voor voldoende gescheiden stockage in de koelruimte. Zeker voor ‘gevoelige’ producten: gist, eieren, bereide producten, fruit, vlees/vis, enz.
   

Voor het voedselagentschap is de vestigingswet niet van belang. Mogelijks moet de bakker wel extra activiteiten melden aan het voedselagentschap. Dit betekent daarom niet dat de jaarlijkse heffing verhoogd, maar wel dat je de toelating moet krijgen om deze activiteiten te beoefenen.
 

Nieuwsoverzicht

 Algemeen   FAVV schrapt controles op zoutgehalte
>>> 13-12-2018
Het FAVV zal vanaf 2019 geen controles meer zullen uitvoeren op het zoutgehalte in het brood. Er zal ook geen peiling meer gedaan worden naar het gebruik van gejodeerd zout.

 Algemeen   Schadelijke koelmiddelen? Boete: 3.000 - 25.000 euro
>>> 11-12-2018
De overheid gaat de controles op uw koeltechnische installaties opvoeren. Een 30-tal inspecteurs gaan op pad om na te gaan of bedrijven de regelgeving inspecteren. Bij vastgestelde inbreuken kunnen boetes oplopen tot 25.000 euro.

 Algemeen   Pyjamadag zoekt bakkers
>>> 03-12-2018
VZW Krijtlijn organiseert op 15 maart 2019 (pyjamadag) een online seminariedag t.v.v. Bednet en zoekt hiervoor nog bakkers die voor het ontbijt willen zorgen.

> Alle nieuws