Schadelijke koelmiddelen? Boete: 3.000 - 25.000 euro

Algemeen

11-12-2018

De overheid gaat de controles op uw koeltechnische installaties opvoeren. Een 30-tal inspecteurs gaan op pad om na te gaan of bedrijven de regelgeving inspecteren. Bij vastgestelde inbreuken kunnen boetes oplopen tot 25.000 euro.

Europa wil het gebruik van schadelijke koelmiddelen in koelapparatuur bannen omdat die het broeikaseffect vergroten. Tegen 2030 moeten alle airco’s en koelinstallaties vrij zijn van de bewuste ‘F-gassen’. De koeltechnische bedrijven promoten al langer ‘duurzame installaties’ die gebruik maken van alternatieve koelmiddelen zoals R134a, R407 en R410. Deze gassen hebben een lage GWP-waarde en zijn dus veel minder schadelijk voor het milieu. Op termijn zal een duurzame koelinstallatie dus sowieso goedkoper zijn en is de komende jaren een vervanging van oudere installaties zeker het overwegen waard.

Verplichte jaarlijkse controle

Koelinstallaties met 3 kg of meer aan ‘ozonlaag afbrekende stoffen’ als koelmiddel moeten minimaal éénmaal per 12 maanden onderzocht worden op het goed functioneren en op mogelijke lekverliezen. Voor grote installaties is deze frequentie nog hoger. Een gedetailleerde beschrijving van deze controles en de resultaten moeten geregistreerd worden in een logboek.

Dit zijn in een notendop de verplichtingen waaraan u moet voldoen:

  • Periodieke controle op lekdichtheid van de installatie
  • Jaarlijkse controle door gecertificeerd personeel
  • Verplichte registratie van de periodieke controle en herstelling in een logboek
  • Volledige etikettering van alle apparatuur (aard koelgas, GWP-waarde, ‘Kyoto’-verwijzing)
  • Na herstelling, controle op lekdichtheid binnen de maand.


Voor meer informatie hierover kan u terecht bij uw installateur of fabrikant.
 

Nieuwsoverzicht

 Ondernemer  Kamal Kharmach helpt ondernemers in nieuw En-programma
>>> 07-08-2019
Binnenkort starten de opnames van het nieuwe programma De zaak met Kamal Kharmach. Daarin trekt Kamal naar allerlei ondernemers die voor een dringend probleem staan, en gaat hij samen met hen op zoek naar een oplossing.

 WEEK VAN DE AMBACHTELIJKE BAKKER   Promotieactie 2019: inschrijven tot 15 augustus!
>>> 07-08-2019
Je kan nog enkele dagen inschrijven om deel te nemen aan de Week van de Ambachtelijke Bakker (30/9-6/10). Via tv-spots wordt de consument opgeroepen om naar hun bakker te gaan. Het zou spijtig zijn als uw klanten merken dat jij niet meedoet, toch?

 Algemeen   Bij de bakker inkopen doen met eigen verpakking
>>> 06-08-2019
Door de bewustwording rond de overdaad aan wegwerpverpakkingen, ontstaat er een trend bij consument om met eigen verpakking inkopen te doen. Kan dit eigenlijk wel?

> Alle nieuws