PURE PASSIE VOOR HET AMBACHT

Pure passie voor het ambacht

Pure passie voor het ambacht

Voor warme bakker Alex Michiels vliegen de werkuren voorbij

Het leven van een warme bakker lijkt voor de meeste mensen op een andere wereld. Met name de afwijkende werktijden zijn bijna een cliché van verwondering. Alex Michiels: “Als we ’s ochtends vroeg vers warm brood willen, zullen we ’s nachts moeten bakken. Dat is een gegeven. Omdat ik verliefd ben op bakken vind ik dat helemaal geen bezwaar. De uren vliegen voorbij. Ik zie tegenwoordig dat sommige bakkers op zondag sluiten om weekendwerk te verminderen. Dat is een fout, want de supermarkten zijn wel open. Ik zorg dat we elk weekend opnieuw het allerlekkerste brood bakken voor onze klanten. Dat houdt mijn bedrijf geliefd en gezond.”


Klassieke basis

Door de jaren heen is het vak nooit wezenlijk veranderd, meent Michiels. “In de 28 jaar dat ik mijn bakkerij heb, zag ik vooral de afwerking steeds verfijnder worden. De klanten waarderen dat we daar meer aandacht aan besteden en prachtige patisserie aanbieden. Nieuw is dat soms een klant naar me toekomt met een afbeelding van internet en de vraag of ik dat kan namaken. Als het even kan ga ik daar graag op in. Maar onze basis: die blijft. Mooie broden, klassieke pistolets... Hoewel altijd met variaties. Zo is speltbrood nu al een aantal jaar zeer populair.”


Personeel en verantwoordelijkheid

Michiels doet het uiteraard niet alleen. Hij heeft drie bakkers in dienst die naast hem in het atelier werken. Michiels is een werkgever die zijn medewerkers vertrouwt en vrijheid geeft. Dat betaalt zich uit in loyaliteit en professionaliteit. “Ik heb iemand die hier al 20 jaar werkt, iemand die hier 12 jaar werkt en de bakker met het kortste dienstverband werkt hier ook alweer 7 jaar. Dat geeft mij rust in de productie en ik weet dat zij snappen hoe alles hier werkt en hoe ik het wil. Dat werkt met schoonmaken ook prettig. Iedereen heeft een eigen kant en is daarvoor verantwoordelijk. Doordat we daar allemaal zoveel ervaring in hebben, blijft het altijd proper. Ik kan zelf absoluut niet functioneren als niet alles schoon is en op zijn plek ligt, dus onze bakkerij ziet er altijd strak uit. Dat mag ook wel, want het is ons visitekaartje: de productieruimte heeft grote ramen waardoor onze klanten kunnen zien hoe wij werken. In de winkel zorgt mijn vrouw ervoor dat de presentatie altijd perfect is en de oppervlaktes allemaal blinkend schoon. Het geeft vertrouwen als dat tot in de puntjes en met liefde is verzorgd.”

 

“Omdat we alles dagelijks goed bijhouden en slim verdelen is de dagelijkse schoonmaak niet te zwaar”


Hygiënisch werken

Michiels en zijn team houden de bakkerij zelf in basis schoon. Doordat Michiels het schoonmaakproces perfect heeft doordacht, maakt het de lange uren in de bakkerij niet nog intensiever. “Omdat we alles dagelijks goed bijhouden en slim verdelen is het werk niet te zwaar. Daarnaast plannen we drie keer per jaar een grotere kuis als we met verlof gaan. Dan komen mijn kinderen helpen en zorgen we samen dat het vlot verloopt. We demonteren dan de machines om ze volledig te reinigen. En eens per jaar laat ik tijdens een vierde grote kuis een bedrijf komen dat muren en plafonds hygiënisch reinigt. Dagelijks werken we met een krachtig detergent om de ovens schoon te maken. Met een mildere variant doen we de andere oppervlakken en uiteraard hebben we een glasreiniger voor de vitrines en dergelijke. Daarnaast hebben we vaatwasmiddel en een handwasmiddel voor de dagelijkse afwasbeurten. Dat is de basis.”

 

“Het geeft vertrouwen als de hygiëne tot in de puntjes en met liefde is verzorgd”


Mooie beloning

Dat hij zorgt voor goede werkomstandigheden en een eerlijke taakverdeling is niet voor niets. Michiels is trots op het vak, maar maakt zich zorgen over de nieuwe aanwas. “Ik zou jonge mensen met passie voor het vak willen aanraden zich niet te laten ontmoedigen door praat over werktijden. Inderdaad werk ik vaak in het weekend, maar door de week is het café ook open hoor. Dan zit ik er heerlijk rustig en dat bevalt mij persoonlijk beter. Ik merk de laatste jaren dat de mensen in ons dorp ons steeds meer waarderen. Op veel plekken sluiten de warme bakkers. Mijn klanten bedanken ons dagelijks dat zij bij ons nog ambachtelijk warm brood kunnen krijgen dat met liefde is gemaakt. Dat is een ontzettend mooie beloning die je lang niet altijd krijgt in andere beroepen.”


Download schoonmaakgids

Ook weten hoe je jouw zaak efficiënt en perfect schoon kunt houden? Download dan de ultieme hygiënegids voor bedrijven.