Plastic zakjes mogen niet meer gratis uitgedeeld worden

Beroep

 Eventuele voorraden mogen tot 6 maanden na ingang van het verbod weggewerkt worden 

23-07-2018

In het zomerakkoord van de Vlaamse regering staan een heel pakket maatregelen dat in 2019 van kracht moet gaan. Zo komt er een verbod op gratis plastic kassazakjes.

Het gratis uitdelen van lichte plastic draagtassen voor eenmalig gebruik wordt dus vanaf volgend jaar verboden bij aankoop in de detailhandel.

Onder detailhandel moet worden verstaan elk verkooppunt en elke vorm van verkoop aan consumenten, al dan niet overdekt. “Een gefaseerde afbouw van lichte plastic draagtassen door middel van een vrijwillig actieplan is moeilijk afdwingbaar en biedt geen zekerheid dat we de doelstelling van 2025 halen. Een bijkomend nadeel is dat niet alle verkooppunten gebonden zijn door zo’n actieplan. Met een verbod op het gratis uitdelen wordt daarentegen verzekerd dat ieder verkooppunt gebonden is aan dezelfde verplichting”, legt Vlaamse minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege uit. “We geven de sector voldoende tijd om zich voor te bereiden op de ingang van een verbod en eventuele voorraden weg te werken. Daarom wordt het gebruik van reeds aangekochte voorraden van lichte plastic draagtassen voor de inwerkingtreding van dit artikel nog toegelaten tot 6 maanden na de inwerkingtreding van het verbod. Formeel gezien is deze regelgeving nog niet van kracht, moet eerst nog naar de adviesraden en dan definitief goedgekeurd worden, en pas na publicatie in het Belgisch Staatsblad treedt het in werking.”

Nieuwsoverzicht

 Ondernemer  Kamal Kharmach helpt ondernemers in nieuw En-programma
>>> 07-08-2019
Binnenkort starten de opnames van het nieuwe programma De zaak met Kamal Kharmach. Daarin trekt Kamal naar allerlei ondernemers die voor een dringend probleem staan, en gaat hij samen met hen op zoek naar een oplossing.

 WEEK VAN DE AMBACHTELIJKE BAKKER   Promotieactie 2019: inschrijven tot 15 augustus!
>>> 07-08-2019
Je kan nog enkele dagen inschrijven om deel te nemen aan de Week van de Ambachtelijke Bakker (30/9-6/10). Via tv-spots wordt de consument opgeroepen om naar hun bakker te gaan. Het zou spijtig zijn als uw klanten merken dat jij niet meedoet, toch?

 Algemeen   Bij de bakker inkopen doen met eigen verpakking
>>> 06-08-2019
Door de bewustwording rond de overdaad aan wegwerpverpakkingen, ontstaat er een trend bij consument om met eigen verpakking inkopen te doen. Kan dit eigenlijk wel?

> Alle nieuws