Opleiding: (zuur)desem in al zijn aspecten

Algemeen

08-11-2013

IPV organiseert een boeiende opleiding over het gebruik van desems in de bakkerij. Schrijf je nu in!

De opleiding wordt gegeven door Marcel Ammon van de Richemontschool in Lüzern. 

Inhoud

Tijdens deze demonstratie leer je de invloeden van een zuurdesem op de kwaliteit, smaak en uitzicht van een eindproduct. De lesgever zal je ook theoretische kennis bijbrengen over zuurdesem in al zijn aspecten. Alles wat je weten moet over poolich, levain-chef liquide, ébouillantage, développement par cuisson, levain-chef au seigle, pâtes fermentées, levains.

- Er zullen op al deze methodes ook toepassingen gemaakt worden:

  • Kleine speltbroodjes met een procedé van warmwater
  • Zonnenbloempittenbrood met een ‘levain’ van roggebloem en een procedé van warm water
  • Pain Pilatus met een werking tijdens het bakken en een lange rijstijd in koude omgeving
  • Pain souche met een gekoeld gerezen deeg
  • Kleine ‘Bâle’ broodjes met poolish
  • Parisette met ‘levain-chef liquide’, gekoeld gerezen
  • Stollen met suiker of rozijnen gekoeld gerezen
  • Ciabatta (olijven en tomaten) met ‘levain’


- Bronnen van fouten worden onderzocht: b
roodbereidingen met verschillende kwaliteiten van bloem en de invloeden op het eindproduct zullen besproken worden

- Proeven van de verschillende producten

- En de theoretische kennis:

  • Deegtemperatuur
  • Kneedprocessen
  • Gisting
  • Verschillende aspecten van deeg
  • Recepten
  • Bakprocessen


Schrijf je in!

Op een van volgende data en volg de link naar de inschrijvingspagina:

Nieuwsoverzicht

 Algemeen   FAVV schrapt controles op zoutgehalte
>>> 13-12-2018
Het FAVV zal vanaf 2019 geen controles meer zullen uitvoeren op het zoutgehalte in het brood. Er zal ook geen peiling meer gedaan worden naar het gebruik van gejodeerd zout.

 Algemeen   Schadelijke koelmiddelen? Boete: 3.000 - 25.000 euro
>>> 11-12-2018
De overheid gaat de controles op uw koeltechnische installaties opvoeren. Een 30-tal inspecteurs gaan op pad om na te gaan of bedrijven de regelgeving inspecteren. Bij vastgestelde inbreuken kunnen boetes oplopen tot 25.000 euro.

 Algemeen   Pyjamadag zoekt bakkers
>>> 03-12-2018
VZW Krijtlijn organiseert op 15 maart 2019 (pyjamadag) een online seminariedag t.v.v. Bednet en zoekt hiervoor nog bakkers die voor het ontbijt willen zorgen.

> Alle nieuws