Opleiding brood- en banketbakker na 1 uur volzet

Antwerpen

 Bewust kiezen voor vakmanschap 

28-06-2012

Herwaardering ambachtelijke beroepen. De consument van vandaag is kritisch en kiest voor lokale, (h)eerlijk bereide producten ver weg van massaproductie.

In een persbericht van Syntra-AB lazen we deze week dat de dagopleiding brood- en banketbakker volzet was amper één uur na de start van de inschrijvingen. Meer nog: alle ambachtelijke opleidingen zitten in de lift. Syntra spreekt zelfs van een heuse revival van de chocoladebewerker, ijsbereider en slager-spekslager.

Eens te meer een bewijs dat ambachtelijke beroepen geherwaardeerd worden en dat de consument op zoek gaat naar herkenbare vakmannen.

Syntra-AB volgt deze redenering en merkt het volgende op: “De groeiende belangstelling voor pure smaken en lekker eten en de daarmee gerelateerde opleidingen kan men kaderen in de maatschappelijke trend waarbij authentieke, ambachtelijke producten bezig zijn aan een stevige opmars. De consument van vandaag is kritisch en kiest voor lokale, (h)eerlijk bereide producten ver weg van massaproductie. De consument evolueert tot een fijnproever die op zoek is naar pure smaken; hij of zij is bereid hiervoor een meerprijs te betalen.” Uiteraard draagt de mediabelangstelling voor voedingsberoepen met TV-programma’s als de Meesterbakker en de Beste bakker van Vlaanderen ook bij aan de opmars van de opleidingen.

Niet teleurstellen

Los van dit alles merken we iedere dag dat veel consumenten meer dan ooit bewust kiezen voor de authentieke producten van echte vakmannen die hun vakmanschap ook voluit tonen. Een reactie op de gezichtsloze eenheidsworst van de supermarkten? Misschien. Belangrijker is dat we deze klanten niet teleurstellen. In ieder geval is het prachtig dat heel wat bakkers de vaak wispelturige en gemakzuchtige consument kunnen overtuigen om bij een vakman te kopen.