Opgepast reclamerondselaars

West-Vlaanderen

 Onderteken niets en betaal ook niets! 

15-06-2012

West-Vlaamse handelaars worden opgelicht met waardeloze publicaties. Ook andere provincies komen ik het vizier.

BMS (Belgium Media Service) waartegen honderden klachten liepen veranderde recent van naam. Voortaan heet het bedrijf “XL Media”. Enkel de naam werd gewijzigd, hun werkmethode is nog steeds dezelfde.

Bedrijvengids
In bijna alle voorvallen neemt “XL Media” telefonisch contact op met de ondernemers of komen de zelfzekere en familiaire vertegenwoordigers uw zaak binnengewandeld op een piekmoment. Telkens volgt het zelfde verhaaltje: 'Wij komen langs voor de bedrijvengids (of voor het krantje van een vereniging) kan u deze proefdrukken snel goedkeuren?' De kleine lettertjes worden door de drukte vaak niet gelezen en dan blijkt dat ze een overeenkomst getekend hebben voor allerlei waardeloze maar dure publicaties. 

Heel vaak kiest “XL Media” gemeenten waar het lokale gemeentebestuur net zelf een commercieel interessante handelsgids gaat uitbrengen. Nadien blijkt echter dat de aangeboden advertentiegids niets te maken heeft met de gemeentelijke gids. Bovendien koppelen ze hun bedenkelijke reclames aan vzw’s waaraan ze de naam linken van officiële instanties zoals brandweer, politie en financiële overheidsdiensten.

Ondertekend of betaald?
Een overduidelijke raad: onderteken niets en betaal achteraf ook niets! Wanneer u toch het slachtoffer geworden bent van deze oneerlijke handelspraktijk, dan kunt u klacht indienen bij de FOD Economie. Deze FOD heeft immers als opdracht toe te zien op de Belgische goederen- en dienstenmarkt en voornamelijk dat de verkopers de economische regelgeving naleven. Indien u uw rechten wil laten gelden (een terugbetaling bekomen, een kosteloze verbreking van het ondertekende contract, enz.), zullen enkel de gerechtelijke overheden u hierbij kunnen helpen.