Opgepast nieuwe vorm oplichting via internetbankieren!

Algemeen

 Je bank heeft deze gegevens niet nodig! 

06-09-2012

Via een e-mail en een telefoontje worden bankgegevens ontfutseld. Niet veel later merkt het slachtoffer dat zijn of haar bankrekening geplunderd is.

Via Unizo kwamen we te weten dat een nieuwe vorm van oplichting via internetbankieren aan de gang is. Oppassen geblazen.  

Het slachtoffer krijgt een mail, zogezegd afkomstig van hun financiële instelling, waarin gevraagd wordt om al hun gegevens te controleren. Ze vragen hierbij naam, geboortedatum en zelfs paswoord. Nadat dit werd ingetypt, meldt men dat er een fout is opgetreden en dat iemand van de bankinstelling weldra contact zal opnemen. Wat later belt effectief een persoon op in naam van de bankinstelling met een geheim nummer, deze meldt dat het slachtoffer zijn digipass en bankkaart dient bij de hand te nemen en er volgt een procedure waarbij de pincode moet ingegeven worden op de digipass. Bij afsluiten van het gesprek wordt gezegd dat het systeem voor internetbankieren nu volledig is geüpdatet. Bij nazicht blijkt dat al het geld van de zichtrekening hierdoor werd overgeschreven naar een buitenlandse rekening.

Geef nooit pincode of andere gegevens door te geven aan derden. Je bankinstelling heeft deze niet nodig en zal er dus ook nooit om vragen.