Met de winter in aantocht wordt energie steeds kostbaarder. In uw bakkerij zitten gelukkig heel wat besparingskansen verstopt.
Alles begint bij een goed inzicht in uw huidige verbruik. Een digitale meter houdt bij waar u het meeste energie aan verliest, zodat u weet waar de valkuilen en groeikansen liggen. In Vlaanderen ontvangt ieder gebouw met een aansluiting tot 56 kVA een digitale meter. Is uw zaak nog niet aan de beurt? Dan kan u zelf een digitale meter aanvragen op de website van uw netbeheerder.
Oude gloeilampen of TL-buizen vervangen door duurzame leds of halogeenspots is een investering die zich snel terugverdient en u kan er tot wel 80% verlichtingskosten mee besparen. Die geven trouwens net zo’n gezellig licht als gloeilampen, en met enkele slim geplaatste reflectoren hebt u er misschien nog een pak minder nodig. Ook een tijdschakelaar, bewegingsof lichtsensor vermijdt verspilling: het licht springt alleen aan wanneer nodig.
Dat begint bij de juiste plaatsing van uw toestellen: hou radiatoren vrij zodat ze hun warmte gemakkelijk kunnen verspreiden en plaats koeltoestellen er niet te dichtbij. Ventileer in de zomer ’s nachts, zodat u gratis de koele zomerlucht kan gebruiken, en maak ventilatieopeningen en aircofilters op tijd schoon. Ook door koude leidingen te isoleren bespaart u 5 à 10% op airconditioning. Om te besparen op verwarming is het belangrijk dat u deuren zo veel mogelijk gesloten houdt, maar voor een goed draaiende bakkerij is dat niet
vanzelfsprekend … Kies daarom voor een automatische deur: die gaat alleen open wanneer er klanten zijn en houdt dus meer warmte binnen. Staat uw deur doorgaans langer dan een kwartier per uur open? Dan is er het luchtgordijn. Dat blaast lucht naar beneden en scheidt zo de warmte in de winkel van de koude buitenlucht – en vice versa in de zomer.
Uw bakkerij vullen met duurzame apparaten is een vanzelfsprekende stap, al vragen toestellen met een A-label (of meer) wel een investering. Door de besparing op lange termijn haalt u die kosten er echter altijd weer uit: een energiezuinig koelapparaat is bijvoorbeeld 40% zuiniger. Kijk ook eens na of de deuren van uw ovens en koelapparaten goed sluiten. Ook daar liggen besparingskansen (zonder grote kosten). Besparen op koeling kan eigenlijk zelfs zonder investeringen. Door de roosters en de condensor goed schoon te houden en het ijs regelmatig te verwijderen, kan u tot 20% koelkosten besparen. Stapel uw producten ook niet te hoog, zodat de koude lucht zich door de koeling kan verspreiden. De koelmeubelen in uw zaak afdekken na sluitingstijd levert u ook een besparing van 20 tot 50% op.
Besparen kan alleen samen. Breng daarom iedereen in uw bedrijf op de hoogte van de nieuwe energiegewoonten (lichten doven, deuren sluiten, …). Hang bijvoorbeeld posters op om uw medewerkers eraan te herinneren en spoor hen aan om hun kledij aan te passen aan het weer, zodat ze de verwarming of airco niet te snel inschakelen. Veel bakkers passen ook hun werkritme aan om energieverspilling tegen te gaan. Ze sluiten iets vroeger of doen ’s middags de deuren een uur of twee dicht. Sommige bakkers voorzien op weekdagen enkel nog droog gebak, zodat de koeltogen niet aangezet moeten worden. Anderen schakelen iemand in om ’s avonds de afwas te doen op nachttarief. Denk eens na welke stappen u zo kan ondernemen.
Heeft u een variabel tarief dat mee evolueert met de markt, of een vast tarief dat onlangs vernieuwd werd aan mogelijk een hogere prijs per kWh? Controleer dan of uw voorschotbedrag aangepast is aan de huidige omstandigheden, zodat u bij de volgende jaarafrekening geen onaangename verrassingen meemaakt.
Meer besparingstips? Die vind u op www.luminus.be/bakkers
Op deze website vindt u een link naar het gratis kenniscentrum en kan u niet alleen een energiescan uitvoeren, het subsidiekompas vertelt u ook voor welke premies uw bakkerij in aanmerking komt.