Nieuwe voorwaarden versoepeling autocontrole

Favv

 Vooruitzicht op een aangepast systeem 

13-12-2012

De opsplitsing tussen de sectoren Verwerking en Detailhandel is nadelig voor verschillende van onze leden. Bakkers Vlaanderen ging daarom in overleg.

Even ter herinnering wanneer je de FAVV-aangifte invult moet je aangeven of je onder de sector Transformatie valt dan wel onder die van Distributie. Het lijkt een detail, maar het is een belangrijke keuze want enkel wie onder Detailhandel valt mag de versoepelingen uit de autocontrolegids toepassen.

Je valt onder Distributie als je rechtstreeks aan de consument levert en niet meer dan 30% van je omzet aan andere bedrijven zoals scholen en rusthuizen. Geen probleem zou je denken, maar ook de leveringen aan een eigen tweede winkelpunt moeten verrekend worden in deze 30%.

Dat maakt dat een klein ambachtelijk bedrijf met een goed draaiend tweede winkelpunt in de sector Transformatie terecht komt en geen versoepelingen meer geniet. 

Nieuw akkoord

Bakkers Vlaanderen is daarom in overleg gegaan met de bevoegde minister. Hieruit is een akkoord ontstaan met volgende afspraak:

Bakkerijen kunnen aan maximaal 2 bijkomende verkooppunten leveren en toch van versoepelingen genieten als:

  • de verkooppunten behoren tot dezelfde onderneming (= zelfde ondernemingsnummer)
  • de verkooppunten aan de eindconsument verkopen.


Bovendien hebben wij de officiële belofte gekregen dat men zal bekijken of de parameters voor de uitsplitsing tussen de sector Detailhandel en de sector Verwerking aangepast kunnen worden. 

  • Zo zal bekeken worden of de 30%-grens kan opgetrokken worden naar 50%.
  • Ook wil men voor de operatoren in de sector Verwerking nagaan of de maximum grens van 2 FTE-werknemers voor het verkrijgen van versoepelingen, opgetrokken kan worden naar 5 FTE-werknemers.
     

Administratieve verlichting

Wij zijn ervan overtuigd dat we met deze tegemoetkomingen van de minister een belangrijke administratieve verlichting voor heel wat bakkers hebben kunnen realiseren. Let wel! Deze afspraken moeten eerst nog praktisch uitgewerkt worden en zijn dus nog niet van kracht.

IN PASSIE JANUARI VIND JE HET UITGEBREIDE ARTIKEL.

Nieuwsoverzicht

 Ondernemer  Kamal Kharmach helpt ondernemers in nieuw En-programma
>>> 07-08-2019
Binnenkort starten de opnames van het nieuwe programma De zaak met Kamal Kharmach. Daarin trekt Kamal naar allerlei ondernemers die voor een dringend probleem staan, en gaat hij samen met hen op zoek naar een oplossing.

 WEEK VAN DE AMBACHTELIJKE BAKKER   Promotieactie 2019: inschrijven tot 15 augustus!
>>> 07-08-2019
Je kan nog enkele dagen inschrijven om deel te nemen aan de Week van de Ambachtelijke Bakker (30/9-6/10). Via tv-spots wordt de consument opgeroepen om naar hun bakker te gaan. Het zou spijtig zijn als uw klanten merken dat jij niet meedoet, toch?

 BIBAC PLUS   BIBAC PLUS: ontdek de nieuwste ontwikkelingen van jouw ambacht
>>> 06-08-2019
Binnen 7 weken is het zover: van zondag 22 tot en met woensdag 25 september gooit BIBAC PLUS zijn deuren open in Antwerp Expo!

> Alle nieuws