Nieuwe versie broodautomatentaks Rotselaar

Beroep

 Bestuur past tekst omstreden belasting aan 

03-06-2013

Nadat de gouverneur het bestuur teruggefloten had, onderneemt de gemeente nu een nieuwe poging om via de taks de wildgroei aan automaten aan te pakken.

Bakkers Vlaanderen is bijzonder geïnteresseerd in de afloop van dit dossier. Onderstaand bericht lazen we in de krant Het Laatste Nieuws van 28/05/2013. 

De gemeente onderneemt een tweede poging om de omstreden broodautomatentaks te heffen. Met een nieuwe motivering hoopt het college minister Bourgeois wel te kunnen overtuigen zodat de taks van 500 euro per automaat alsnog kan worden ingevoerd. De Rotselaarse N-VA onthield zich gisteren op de gemeenteraad tijdens de stemming. "Dit voorstel is een pestbelasting", zegt Piet De Bruyn (N-VA).

Eind januari keurde de Rotselaarse gemeenteraad het omstreden voorstel goed om per broodautomaat die niet aan een bakkerswinkel staat een taks van 500 euro te heffen. De nieuwe taks moet de gemeentekas jaarlijks zo'n 15.000 euro opleveren. Maar met het voornemen wou burgemeester Claes onder meer ook de wildgroei aan automaten, en de overlast die deze met zich meebrengen aanpakken.

Provinciegouverneur Lodewijk De Witte had echter zijn bedenkingen bij de nieuwe taks, en schorste de gemeenteraadsbeslissing. "De gouverneur maakte uit onze tekst op dat de Rotselaarse bakkers zouden worden vrijgesteld, wat natuurlijk niet zo is", zegt burgemeester Dirk Claes (CD&V) die zich toch nog niet gewonnen wil geven.

Nieuwe motivering

"Een Rotselaarse bakker die elders dan aan zijn winkel een automaat plaatst, betaalt de taks evenwel. Ook die toestellen zorgen immers voor extra overlast: naast de hinder voor de buurt zijn dergelijke automaten aan de straatkant ook meer gevoelig voor vandalisme en inbraak.

Ondertussen neemt de wildgroei aan broodautomaten in onze gemeente alleen nog maar toe: we zitten nu al aan bijna 40 automaten; bijna tien meer dan begin dit jaar. Omdat de gouverneur het bedrag van 500 euro per toestel ook nogal aan de hoge kant vond, hebben we in onze nieuwe motivering een berekening opgenomen.

0,01 euro per brood

Voor een automaat die zo'n honderd broden per dag verdeelt, zou de gemeentetaks per brood amper 0,01 euro bedragen. Toch niet overdreven", aldus nog de initiatiefnemende burgemeester die gisteravond op de gemeenteraad een nieuw voorstel terzake goedgekeurd zag worden. Dat zal nu ter goedkeuring aan minister van Binnenlandse Aangelegenheden Geert Bourgeois (N-VA) worden voorgelegd.

Als de minister de Rotselaarse taks goedkeurt, bestaat er een precedent dat in andere gemeenten navolging zou kunnen krijgen. Rotselaars N-VA oppositieraadslid en Vlaams volksvertegenwoordiger Piet De Bruyn - een partijgenoot van Bourgeois - onthield zich gisteren met zijn fractie tijdens de stemming echter. "Ook in januari verkozen we al om tijdens dit punt niet mee te stemmen. Dit voorstel is niet meer dan een pestbelasting. Deze gemakkelijkheidsoplossing zal immers wel de kas vullen, maar lost het probleem niet op: door de taks zal geen enkele lokale bakker ook maar een brood meer verkopen", meent De Bruyn. "Wij pleiten met N-VA voor een meer structurele oplossing; bijvoorbeeld door er op toe te zien dat alle toestellen over de nodige stedenbouwkundige vergunning beschikken", zegt De Bruyn.

Bron: Het Laatste Nieuws

Lees ook

> VVSG pakt wildgroei automaten aan
> Bakkers Vlaanderen in overleg met de Hoge raad voor middenstand en KMO over de broodautomaat 

Nieuwsoverzicht

 Ondernemer  Kamal Kharmach helpt ondernemers in nieuw En-programma
>>> 07-08-2019
Binnenkort starten de opnames van het nieuwe programma De zaak met Kamal Kharmach. Daarin trekt Kamal naar allerlei ondernemers die voor een dringend probleem staan, en gaat hij samen met hen op zoek naar een oplossing.

 WEEK VAN DE AMBACHTELIJKE BAKKER   Promotieactie 2019: inschrijven tot 15 augustus!
>>> 07-08-2019
Je kan nog enkele dagen inschrijven om deel te nemen aan de Week van de Ambachtelijke Bakker (30/9-6/10). Via tv-spots wordt de consument opgeroepen om naar hun bakker te gaan. Het zou spijtig zijn als uw klanten merken dat jij niet meedoet, toch?

 Algemeen   Bij de bakker inkopen doen met eigen verpakking
>>> 06-08-2019
Door de bewustwording rond de overdaad aan wegwerpverpakkingen, ontstaat er een trend bij consument om met eigen verpakking inkopen te doen. Kan dit eigenlijk wel?

> Alle nieuws