Nieuwe berekening sociale bijdrage

Ondernemer

19-07-2013

Vanaf 1 januari 2015 worden de bijdragen berekend met betrekking tot het jaar zelf. Hiermee worden nare verrassingen uitgesloten.

De Kamercommissie Bedrijfsleven heeft unaniem de nieuwe berekeningswijze van de sociale bijdrage van zelfstandigen goedgekeurd. De bijdragen volgden in het verleden het inkomen van drie jaar eerder. Vanaf 2015 zullen ze dichter tegen de economische realiteit liggen 

Een belangrijk nadeel van het systeem van de sociale bijdrage was dat de inning vaak niet overeenstemde met de economische activiteit van de zelfstandige. Wie drie geleden goed boerde, maar nu een dipje kent kan wel eens opkijken tegen een bijzonder ongelegen hoge bijdrage. 

Voorstel

Omdat de bijdrage vanaf 2015 op het jaar zelf geënt wordt, zal het sociaal verzekeringsfonds de zelfstandige een bedrag voorstellen dat hij elk kwartaal moet betalen. Dit voorstel wordt berekend op de geïndexeerde inkomsten van het op twee na laatste jaar.

Wie meer inkomsten verwacht zal meer kunnen betalen, wie lagere inkomsten verwacht zal, mits toestemming van het sociaal verzekeringsfonds, minder op tafel mogen leggen. De definitieve regeling volgt dan na 2 jaar. 

De plenaire Kamer moet het ontwerp nog goedkeuren. 

Bron beeld: Trends