Nieuw forfait bakkers en ijsbereiders voor inkomstenjaar 2018

Ondernemer

20-12-2017

Na 3 jaar een ongewijzigde forfait te hebben mogen hanteren, hebben we voor 2018 een nieuw forfait inzake btw. Dit kwam niet tot stand op de jarenlange gebruikelijke manier.

Ieder jaar werden er door zowel de administratie als de beroepsvereniging opnames verricht van aan- en verkoopprijzen bij forfaitair getaxeerde belastingplichtigen. Met deze opnames werden dan de rendementsvermenigvuldigers als de coëfficiënten bepaald.

De laatste 3 jaar heeft de administratie geen of te weinig opnames zodat hun gegevens niet representatief zijn om onderhandelingen met de diverse beroepsorganisaties aan te vatten. Bijgevolg werd het forfait van inkomstenjaar 2015 gedurende 2 jaar overgenomen en onveranderd toegepast. Gezien de prijzen van aan- en verkoopprijzen van producten, grondstoffen en doorverkoopartikelen gewijzigd zijn, vonden wij als beroepsorganisatie, meer bepaald de fiscale commissie, het noodzakelijk om éénzijdig zelf een aanpassing aan te vragen bij de BTW en belastingadministratie.

We vonden het een plicht om de forfaits aan te passen om meer de realiteit te benaderen. Niet dat de realiteit mijlenver afwijkt van de forfait, maar door het spontaan aanpassen van de forfait van bakker en ijsbereider wensen wij ook het voortbestaan ervan in de hand werken. Met onze visie van spontane aanpassing zijn wij niet de enige beroepsorganisatie die er zo over denkt. Onder meer de beenhouwers en slagersfederatie maakte ook een spontane aanpassing over. De aankoopprijzen van de basisgrondstoffen zijn niet zo opmerkelijk gestegen met uitzondering van boter en eieren.

Wat des te meer opvallend is, wat mag blijken uit onze opnames, is dat de verkoopprijzen in drie jaar tijd van fijnbakkerij en patisserieartikelen wel opmerkelijk zijn gestegen. Dit heeft aanleiding gegeven tot een verhoging van het coëfficiënt van de fijnbakkerij van 4,78 naar 4,99. Het coëfficiënt heeft net de kaap van 5 niet overschreden. Het resulteert in een gemiddelde stijging van jaarlijks 0,07 punten over een periode van 3 jaar.

We hopen vooral dat de administratie nu opnieuw het voortouw neemt om opnames te verrichten zodat voor inkomstenjaar 2019 opnieuw een forfait kan onderhandeld worden op de gebruikelijke manier.
 

Nieuwsoverzicht

 Ondernemer  Kamal Kharmach helpt ondernemers in nieuw En-programma
>>> 07-08-2019
Binnenkort starten de opnames van het nieuwe programma De zaak met Kamal Kharmach. Daarin trekt Kamal naar allerlei ondernemers die voor een dringend probleem staan, en gaat hij samen met hen op zoek naar een oplossing.

 WEEK VAN DE AMBACHTELIJKE BAKKER   Promotieactie 2019: inschrijven tot 15 augustus!
>>> 07-08-2019
Je kan nog enkele dagen inschrijven om deel te nemen aan de Week van de Ambachtelijke Bakker (30/9-6/10). Via tv-spots wordt de consument opgeroepen om naar hun bakker te gaan. Het zou spijtig zijn als uw klanten merken dat jij niet meedoet, toch?

 Algemeen   Bij de bakker inkopen doen met eigen verpakking
>>> 06-08-2019
Door de bewustwording rond de overdaad aan wegwerpverpakkingen, ontstaat er een trend bij consument om met eigen verpakking inkopen te doen. Kan dit eigenlijk wel?

> Alle nieuws