Niet vergeten: vanaf 1 oktober mogen bedragen afgerond worden

Ondernemer

25-09-2014

Afronding gebeurt naar het dichtstbijzijnde veelvoud van 5 en enkel op het totaalbedrag van het kasticket. Alle regels op een rij.

Door de afronding wil men het gebruik van 1 en 2 centmunten geleidelijk aan verminderen. Afronden is geen verplichting, maar wie het doet moet zich aan deze eenvoudige regels houden:

 • Afronding tot dichtstbijzijnde veelvoud van 5 eurocent:


- 1,2,6 en 7 eurocent wordt naar beneden afgerond,
- 3,4,8 en 9 eurocent wordt naar boven afgerond
- Als de totale aankoopsom lager ligt dan 5 eurocent, wordt niet afgerond (dus als een consument iets aankoopt van 4 eurocent, wordt niet afgerond. In de praktijk zal dit nooit gebeuren).

 • De afronding gebeurt alleen op eindbedragen, nooit op individuele bedragen. Alleen in de situatie waarbij een klant één enkel item koopt, mag op die eindprijs wel afgerond worden.
   
 • Wie de afronding invoert moet dit voor alle klanten doen en geldt enkel voor cash-betalingen. Betalingen met de kaart of met maaltijdcheques worden niet afgerond. Ook voor uitgestelde betalingen ( overschrijving, domiciliëring, …) geldt de afronding niet.
   
 • Als je de afrondingsregels hanteert, moet je dit duidelijk maken in de winkel (bv. door een sticker of bordje aan de inkom of aan de kassa te plaatsen).

 

 • Je zal je kassasysteem moeten laten aanpassen. 
   
 • BTW blijft van toepassing op het oorspronkelijke bedrag en niet op het afgeronde bedrag.