Mag ik met mijn (bestel)wagen Antwerpen nog in?

Ondernemer

31-01-2017

Vanaf 1 februari komt er in Antwerpen een lage-emissiezone. Mag ik dan met mijn bestelwagen of vrachtwagen Antwerpen nog in?

Vanaf 1 februari moet u als ondernemer rekening houden met de lage-emissiezone (LEZ) in Antwerpen. De lage-emissiezone strekt zich uit over de hele Antwerpse binnenstad en een deel van Linkeroever. In die zone (binnen de singel) worden auto’s, bestelwagens of vrachtwagens met een te hoge uitstoot van fijn stoet of roet geweerd. Tot 2020 mogen enkel benzine- of LPG-voertuigen met euronorm 1 en meer, en dieselvoertuigen met euronorm 4 en hoger, vrij en zonder kosten in de lage-emissiezone rijden. 

Of uw voertuig de LEZ binnen mag, hangt dus af van zijn euronorm. De euronorm wordt weergegeven door een cijfer van 1 tot 6.

  • U vindt dat cijfer in principe op het inschrijvingsbewijs van uw auto of vrachtwagen bij de rubriek ‘milieuklasse’
  • Hoe hoger het cijfer, hoe minder uw voertuig vervuilt
  • Voor vrachtwagens en bussen wordt de euronorm aangeduid door een Romeins cijfer

 

Naargelang de euronorm mogen voertuigen ofwel altijd binnen in de LEZ als ze ook een Belgische nummerplaat hebben ofwel binnen in de LEZ na registratie of na betaling. De tarieven verschillen naargelang de euronorm. Overal waar de LEZ begint, staan slimme camera’s. Die zoomen in op elke nummerplaat en vergelijken die met de lijst van toegelaten auto’s. Wanneer een camera een niet-toegelaten auto opmerkt, krijgt die een boete. Let op: in 2020 en 2025 worden de voorwaarden strenger!
 

Nieuwsoverzicht

 Ondernemer  Kamal Kharmach helpt ondernemers in nieuw En-programma
>>> 07-08-2019
Binnenkort starten de opnames van het nieuwe programma De zaak met Kamal Kharmach. Daarin trekt Kamal naar allerlei ondernemers die voor een dringend probleem staan, en gaat hij samen met hen op zoek naar een oplossing.

 WEEK VAN DE AMBACHTELIJKE BAKKER   Promotieactie 2019: inschrijven tot 15 augustus!
>>> 07-08-2019
Je kan nog enkele dagen inschrijven om deel te nemen aan de Week van de Ambachtelijke Bakker (30/9-6/10). Via tv-spots wordt de consument opgeroepen om naar hun bakker te gaan. Het zou spijtig zijn als uw klanten merken dat jij niet meedoet, toch?

 Algemeen   Bij de bakker inkopen doen met eigen verpakking
>>> 06-08-2019
Door de bewustwording rond de overdaad aan wegwerpverpakkingen, ontstaat er een trend bij consument om met eigen verpakking inkopen te doen. Kan dit eigenlijk wel?

> Alle nieuws