Label Belgische chocolade noodzakelijk

Algemeen

 Oorsprongsbescherming 

05-02-2013

Tijdens ISM in Keulen waren de Belgische chocolatiers het volmondig eens: 'Belgische chocolade moet beschermd worden tegen misbruik of namaak.'

'Belgen vechten voor eigen chocolade' lazen we in De Tijd. Onze Belgische chocolade staat voor kwaliteit dat weet de hele wereld. Buitenlandse fabrikanten gebruiken het label 'met Belgische chocolade' dan ook te pas en te onpas om hun verkoop aan te zwengelen. De echte Belgische chocolatiers willen dat de overheid dringend werk maakt van een wettelijk kader om hen beter te beschermen tegen misbruik en namaak. 

De overkoepelende federatie van chocoladeproducenten Choprabisco legde daarom een definitie van Belgische chocolade vast die kan worden gebruikt om een dossier voor bescherming in te dienen bij Europa. De defintie bepaalt dat: 

Belgische chocolade minimaal 14 procent cacaomassa moet bevatten en minimaal 18 procent cacaoboter. Er mag hoogstens 5 procent andere plantaardige vetten worden gebruikt en de productie moet in België gebeuren: van het vermengen over het verfijnen tot het gieten in tabletten, die later weer kunnen worden verwerkt.

Hoop

Doel is geen kwaliteitslabel, maar een juridisch beschermde oorsprongsbenaming of beschermde geografische aanduiding zoals Champagne, parmaham of Schotse zalm. Guy Callet, de secretaris- generaal van de overkoepelende federatie van chocoladeproducenten Choprabisco, vertelde in de krant dat in november vorig jaar de Europese verordening aangepast is. Zo is er een mogelijkheid ontstaan voor chocolade. Sindsdien is er weer hoop voor de Belgische chocolade. De federatie zal nog samenzitten met de overheden, federale én regionale, om een dossier samen te stellen, maar de ambitie om ervoor te gaan is er alvast. 

In PASSIE april gaan we dieper in op de chocoladekwestie.

Bron: De Tijd