Kortrijkse Bakkersbond zet eclair in de kijker.

West-Vlaanderen

28-03-2014

Met de 'Week van de Eclair' van 31 maart tot 6 april zet de Brood- en Banketbakkersbond Kortrijk het eeuwenoude gebakje eclair in de etalage.

De bakkersbond van Kortrijk onder leiding van voorzitter Jean-Pierre Verfaillie heeft met de 'Week van de Eclair' een bijzonder knap initiatief ter opwaardering van de eclair in het leven geroepen.

"We willen de eclair eens extra in de kijker zetten door het gebak op een andere manier te presenteren", vertelt Jean-Pierre aan de Krant van West-Vlaanderen. De vernieuwende eclair, met een plaatje in chocolade i.p.v. een streepje gesmolten chocolade, zal vanaf 31 maart te koop worden aangeboden bij de leden van de Brood- en Banketbakkersbond. 

Eclair als pasmunt

Het is geen charmeoffensief omdat het gebak niet meer goed verkoopt, integendeel. "Het is een klassiek, eenvoudig gebak maar het gaat vandaag nog steeds heel vlot over de toonbank, zowel tijdens de week als in het weekend. We zien dat moeders op woensdagmiddag hun kinderen verwennen met een 'eclairke'. Tijdens het weekend wordt de eclair dan weer gebruikt als pasmunt. De klanten vragen hun aantal stukken taart, 'en doe er nog maar  een eclairke bij'. Iedereen eet het gewoonweg graag."

Leren van elkaar

De Kortrijkse Brood- en Banketbakkersbond telt vijftig leden, van Menen tot Dentergem. "Bakkers uit heel Zuid-West-Vlaanderen zijn bij ons aangesloten", zegt Verfaillie. "We komen gemiddeld een keer per maand samen, enkel tijdens een drukke periode zoals de feestdagen lassen we een activiteitenstop in." De bakkers zien elkaar voor heel uiteenlopende activiteiten. "We doen bedrijfsbezoeken, maar organiseren ook een nieuwjaarsreceptie en zelfs een tocht met 2pk's. Het is intussen ook traditie om twee keer per jaar een demonstratie te geven met onze specialiteiten. Op die manier steken we dingen van elkaar op."

Bron: Krant van West-Vlaanderen