Kondig afronding eurocentjes aan met de sticker bij Onze Passie

Algemeen

04-06-2014

Wie gebruik wil maken van de nieuwe wet moet zijn brievenbus in het oog houden voor onze sticker. Hierbij alvast de regels voor afronding tot op een veelvoud van 5 cent.

Bij het juninummer van Onze Passie zal je een sticker vinden met de boodschap 'Wij ronden af op 5 cent'. Afronden is geen verplichting, maar wie ze wil toepassen moet zich wel aan enkele regels houden. 

De wet bepaalt het volgende:

 • Afronding tot dichtstbijzijnde veelvoud van 5 eurocent:
   

- 1,2,6 en 7 eurocent wordt naar beneden afgerond,
- 3,4,8 en 9 eurocent wordt naar boven afgerond
- Als de totale aankoopsom lager ligt dan 5 eurocent, wordt niet afgerond (dus als een consument iets aankoopt van 4 eurocent, wordt niet afgerond. In de praktijk zal dit nooit gebeuren).

 • De afronding gebeurt alleen op eindbedragen, nooit op individuele bedragen. Alleen in de situatie waarbij een klant één enkel item koopt, mag op die eindprijs wel afgerond worden. 
   
 • De afronding geldt niet voor geneesmiddelen.
   
 • Geen verplichting voor de handelaar: de handelaar beslist zelf of hij de afronding invoert of niet.
   

MAAR als hij het invoert moet het wel voor alle klanten zijn en mag het alleen voor cash-betalingen gelden. Betalingen met de kaart of met maaltijdcheques, … worden niet afgerond. Ook voor uitgestelde betalingen ( overschrijving, domiciliëring, …) geldt de afronding niet.

 • De handelaar die beslist de afrondingsregels te hanteren, moet dit duidelijk maken in zijn winkel (bv. door een sticker of bordje aan de inkom of aan de kassa te plaatsen). 
   
 • De handelaar moet zijn kassasysteem laten aanpassen. 
   
 • BTW van toepassing zal blijven op het oorspronkelijke bedrag en niet op het afgeronde bedrag.