KARAMEL VERBODEN

Algemeen

09-05-2016

Het FOD Volksgezondheid en de FGBB roepen bakkers op om geen karamel E150c meer te gebruiken in hun broden. Volgens de Europese en Belgische wetgeving mag er geen kleurstof in brood aanwezig zijn.

Uit een studie van VITO blijkt dat sommige bakkerijen hun broden donkerder kleuren met karamel (ammoniak karamel E150c). Dit is verboden en bovendien ongezond.

“Men heeft stalen genomen van gewoon brood, gekocht bij bakkerijen en supermarkten”, licht Kathou Wagemans toe van de Federatie van Grote Bakkerijen toe. “Een aantal hiervan bevatte hoge dosissen 4-MEI en THI, die de aanvaardbare dagelijkse dosis zou overschrijden. Eerstgenoemde wordt geklasseerd als mogelijk kankerverwekkende stoffen. THI is een stof die de immunitaire reacties van het organisme belet te werken zoals het hoort. Volgens de Europese en Belgische wetgeving mag er geen kleurstof (karamel E150a-c) in brood aanwezig zijn, tenzij in malt brood (quantum satis). Wij raden dus ten zeerste af deze te gebruiken. Mochten bakkers malt brood maken, wees er dan van bewust dat de eventuele karamel erin, schadelijk kan zijn voor de gezondheid.” 

Foto: @thinkstock.

Nieuwsoverzicht

 Algemeen   Brochure 'Zelfstandige worden'
>>> 20-05-2019
Om kandidaat-ondernemers te helpen de oprichting van een onderneming tot een goed einde te brengen, heeft de Algemene Directie K.M.O.-beleid van de FOD Economie de informatiebrochure "Zelfstandige worden" geschreven.

 Ondernemer  Online veilingen bakkerswinkels
>>> 20-05-2019
VH Auctions organiseert begin juni vier online veilingen ter verkoop van een industriŽle bakkerij met 8 winkelpunten.

 Algemeen   Dinsdag 4 juni 2019: contactdag Bakovens
>>> 07-05-2019
Bak je al in een authentieke bakoven? Wil je ervaringen uitwisselen met andere bakovengebruikers? Of wil je zelf een bakoven restaureren of bouwen en wil je proeven van de mogelijkheden? Kom dan naar deze contact- en netwerkdag voor bakovenliefhebbers.

> Alle nieuws