KARAMEL VERBODEN

Algemeen

09-05-2016

Het FOD Volksgezondheid en de FGBB roepen bakkers op om geen karamel E150c meer te gebruiken in hun broden. Volgens de Europese en Belgische wetgeving mag er geen kleurstof in brood aanwezig zijn.

Uit een studie van VITO blijkt dat sommige bakkerijen hun broden donkerder kleuren met karamel (ammoniak karamel E150c). Dit is verboden en bovendien ongezond.

“Men heeft stalen genomen van gewoon brood, gekocht bij bakkerijen en supermarkten”, licht Kathou Wagemans toe van de Federatie van Grote Bakkerijen toe. “Een aantal hiervan bevatte hoge dosissen 4-MEI en THI, die de aanvaardbare dagelijkse dosis zou overschrijden. Eerstgenoemde wordt geklasseerd als mogelijk kankerverwekkende stoffen. THI is een stof die de immunitaire reacties van het organisme belet te werken zoals het hoort. Volgens de Europese en Belgische wetgeving mag er geen kleurstof (karamel E150a-c) in brood aanwezig zijn, tenzij in malt brood (quantum satis). Wij raden dus ten zeerste af deze te gebruiken. Mochten bakkers malt brood maken, wees er dan van bewust dat de eventuele karamel erin, schadelijk kan zijn voor de gezondheid.” 

Foto: @thinkstock.

Nieuwsoverzicht

 Ondernemer  20ste editie Belgian Corporate Video Festival
>>> 18-02-2019
Op 6 juni 2019 vindt de 20ste editie van het Belgian Corporate Video Festival plaats in Kinepolis Brussel. Ook dit jaar kunnen de beste corporate videoís verschillende awards winnen in uiteenlopende categorieŽn.

 Beroep  Alternatieve granen - desembroden - gekoelde degen
>>> 13-02-2019
Alimento organiseert op 12 maart een full option opleiding. MichaŽl, Ludovic en Guido zullen tijdens deze opleiding een combinatie doen van deze verschillende technieken en producten.

 Algemeen   Alimento is op zoek naar een nieuwe Opleidingsadviseur Bakkerij
>>> 04-02-2019
Heb jij een hart voor Opleiding en Voeding? Dan ben jij misschien wel de geschikte kandidaat!

> Alle nieuws