KARAMEL VERBODEN

Algemeen

09-05-2016

Het FOD Volksgezondheid en de FGBB roepen bakkers op om geen karamel E150c meer te gebruiken in hun broden. Volgens de Europese en Belgische wetgeving mag er geen kleurstof in brood aanwezig zijn.

Uit een studie van VITO blijkt dat sommige bakkerijen hun broden donkerder kleuren met karamel (ammoniak karamel E150c). Dit is verboden en bovendien ongezond.

“Men heeft stalen genomen van gewoon brood, gekocht bij bakkerijen en supermarkten”, licht Kathou Wagemans toe van de Federatie van Grote Bakkerijen toe. “Een aantal hiervan bevatte hoge dosissen 4-MEI en THI, die de aanvaardbare dagelijkse dosis zou overschrijden. Eerstgenoemde wordt geklasseerd als mogelijk kankerverwekkende stoffen. THI is een stof die de immunitaire reacties van het organisme belet te werken zoals het hoort. Volgens de Europese en Belgische wetgeving mag er geen kleurstof (karamel E150a-c) in brood aanwezig zijn, tenzij in malt brood (quantum satis). Wij raden dus ten zeerste af deze te gebruiken. Mochten bakkers malt brood maken, wees er dan van bewust dat de eventuele karamel erin, schadelijk kan zijn voor de gezondheid.” 

Foto: @thinkstock.

Nieuwsoverzicht

 Ondernemer  Kamal Kharmach helpt ondernemers in nieuw En-programma
>>> 07-08-2019
Binnenkort starten de opnames van het nieuwe programma De zaak met Kamal Kharmach. Daarin trekt Kamal naar allerlei ondernemers die voor een dringend probleem staan, en gaat hij samen met hen op zoek naar een oplossing.

 WEEK VAN DE AMBACHTELIJKE BAKKER   Promotieactie 2019: inschrijven tot 15 augustus!
>>> 07-08-2019
Je kan nog enkele dagen inschrijven om deel te nemen aan de Week van de Ambachtelijke Bakker (30/9-6/10). Via tv-spots wordt de consument opgeroepen om naar hun bakker te gaan. Het zou spijtig zijn als uw klanten merken dat jij niet meedoet, toch?

 BIBAC PLUS   BIBAC PLUS: ontdek de nieuwste ontwikkelingen van jouw ambacht
>>> 06-08-2019
Binnen 7 weken is het zover: van zondag 22 tot en met woensdag 25 september gooit BIBAC PLUS zijn deuren open in Antwerp Expo!

> Alle nieuws