KARAMEL VERBODEN

Algemeen

09-05-2016

Het FOD Volksgezondheid en de FGBB roepen bakkers op om geen karamel E150c meer te gebruiken in hun broden. Volgens de Europese en Belgische wetgeving mag er geen kleurstof in brood aanwezig zijn.

Uit een studie van VITO blijkt dat sommige bakkerijen hun broden donkerder kleuren met karamel (ammoniak karamel E150c). Dit is verboden en bovendien ongezond.

“Men heeft stalen genomen van gewoon brood, gekocht bij bakkerijen en supermarkten”, licht Kathou Wagemans toe van de Federatie van Grote Bakkerijen toe. “Een aantal hiervan bevatte hoge dosissen 4-MEI en THI, die de aanvaardbare dagelijkse dosis zou overschrijden. Eerstgenoemde wordt geklasseerd als mogelijk kankerverwekkende stoffen. THI is een stof die de immunitaire reacties van het organisme belet te werken zoals het hoort. Volgens de Europese en Belgische wetgeving mag er geen kleurstof (karamel E150a-c) in brood aanwezig zijn, tenzij in malt brood (quantum satis). Wij raden dus ten zeerste af deze te gebruiken. Mochten bakkers malt brood maken, wees er dan van bewust dat de eventuele karamel erin, schadelijk kan zijn voor de gezondheid.” 

Foto: @thinkstock.

Nieuwsoverzicht

 Algemeen   FAVV schrapt controles op zoutgehalte
>>> 13-12-2018
Het FAVV zal vanaf 2019 geen controles meer zullen uitvoeren op het zoutgehalte in het brood. Er zal ook geen peiling meer gedaan worden naar het gebruik van gejodeerd zout.

 Algemeen   Schadelijke koelmiddelen? Boete: 3.000 - 25.000 euro
>>> 11-12-2018
De overheid gaat de controles op uw koeltechnische installaties opvoeren. Een 30-tal inspecteurs gaan op pad om na te gaan of bedrijven de regelgeving inspecteren. Bij vastgestelde inbreuken kunnen boetes oplopen tot 25.000 euro.

 Algemeen   Pyjamadag zoekt bakkers
>>> 03-12-2018
VZW Krijtlijn organiseert op 15 maart 2019 (pyjamadag) een online seminariedag t.v.v. Bednet en zoekt hiervoor nog bakkers die voor het ontbijt willen zorgen.

> Alle nieuws