Hulp bij de nieuwe allergenenregels

Beroep

19-12-2014

Om de nieuwe regels vlot toe te passen bieden we je een stevige houvast en enkele handige standaard documenten waarmee je onmiddellijk aan de slag kan.

Bakkers Vlaanderen heeft maandenlang mee onderhandeld om de Europese richtlijnen te stroomlijnen naar een voor de bakkerijsector haalbare toepassing.

Realisaties

Alle punten en komma's oplijsten zou ons te ver leiden, daarom een handvol belangrijke realisaties.

  • Geen bewaartermijnen voor allergeneninformatie
  • Geen archivering van wijzigende recepten, gewijzigde technische fiches, wijzigende allergenenaanwezigheid in grondstoffen. Enkel de meest recente gegevens moeten bewaard worden.
  • Een toevoeging dat de klant zich niet blindelings mag baseren op allergeneninformatie uit het verleden. Hij moet zelf navraag doen naar wijzigende recepturen. Het is niet de taak van de bakker om iedereen te verwittigen als hij een recept wijzigt. Zo ligt de verantwoordelijkheid nog steeds deels bij de klant 
  • ‘Open procedure’: je moet de richtlijnen van het voedselagentschap niet strikt volgen. Je mag ook een eigen systeem uitwerken, zolang het resultaat hetzelfde is

Wat moet je wel doen?

Exclusief voor onze leden hebben we een stappenplan klaargestoomd dat je doorheen de hele toepassing leidt inclusief standaarddocumenten klaar voor gebruik.

> NAAR HET STAPPENPLAN! Klik op '> Autocontrole en hygiëne' 

Hou je login en paswoord bij de hand.