Het gebruik van rauwe melk is absoluut toegelaten

Favv

15-06-2016

Het FAVV heeft op zijn website gereageerd over de beschuldigingen die circuleren in de Franstalige pers en via de sociale media. “We zijn verbaasd. Het gaat hier over foutieve informatie over een zogezegd probleem met rijsttaarten.

Deze controverse steunt op ongefundeerde elementen die absoluut in strijd zijn met de bestaande situatie. Reacties gebaseerd op deze foute berichtgeving vergroten alleen maar onze verbazing.

 In de Waalse pers verscheen dat rijsttaarten niet langer met het gebruik van rauwe melk mogen gemaakt worden. “Onzin”, stelt het FAVV. “Het gebruik van rauwe melk voor de bereiding van rijsttaarten is absoluut toegelaten. In de autocontrolegids voor de brood en banketbakkerij, eerste uitgave 8 oktober 2008, staan reeds de modaliteiten vermeld voor het gebruik van rauwe melk door bakkers en banketbakkers. Deze gids werd opgesteld door de betrokken beroepsfederatie en werd gevalideerd door het Agentschap.” 

Onderzoek bijna afgerond

Op dit moment loop een onderzoek over de bewaartemperaturen van rijsttaarten. Volgens de huidige reglementering die reeds van toepassing is sinds de jaren ’80 moet dit type voedingsmiddel koel bewaard worden. Om aan deze verzuchtingen tegemoet te komen heeft het Voedselagentschap reeds tijdens de zomer van 2015 een wetenschappelijke studie besteld om te onderzoeken bij welke temperaturen rijsttaarten kunnen bewaard worden zonder afbreuk te doen aan de voedselveiligheid. De resultaten van deze studie zullen bekend gemaakt worden voor de maand september.

Onze tip voor een optimale consumptie: haal de rijsttaarten een uur op voorhand uit de koeling om smaakverlies te voorkomen.