Glutenvrij bakken: wat zijn de spelregels?

Beroep

09-08-2016

Deze zomer veranderen er een aantal zaken aan de Europese Wetgeving in verband met glutenvrije producten. Verordening 828/2014 trad in werking op 20 juli 2016.

Wil je als bakker een glutenvrij brood gaan verkopen dan zijn er een aantal zaken in de wetgeving waar je rekening mee moet houden:

  • Ten eerste moet het brood dat je gaat verkopen als glutenvrij, ook effectief 100 % glutenvrij zijn. Hiervoor heeft de Europese Unie wet nr.  828/2014 opgesteld. In deze wettekst zijn de grenswaarden vastgelegd waarbinnen een product glutenvrij, dan wel met zeer laag glutengehalte genoemd mag worden.

Verordening nr. 828/2014 stelt:

De vermelding glutenvrij mag alleen  worden gebruikt als het glutengehalte van het aan de eindconsument verkochte levensmiddel maximaal 20 mg/kg bedraagt.De vermelding „met zeer laag glutengehalte” mag alleen worden gebruikt als het glutengehalte van het aan de eindconsument verkochte levensmiddel — dat bestaat uit of één, of meer ingrediënten bevat die van tarwe, rogge, gerst, haver of kruisingen ervan zijn vervaardigd en speciaal zijn verwerkt om het glutengehalte te verlagen — maximaal 100 mg/kg bedraagt.

  • Ten tweede is er in België, naar aanleiding van een Europese wettekst (nr. 1169/2011),  nationale regels vastgelegd met betrekking tot de allergeneninformatie die aanwezig moet zijn bij de verkoop van niet voorverpakte producten. Dit is terug te vinden in het Koninklijk Besluit 17/7/2014. Hierin wordt geëist dat de allergeneninformatie voorhanden moet zijn
  • Verder is het ook verplicht de consument correct in te lichten en hem de juiste informatie te verstrekken bij  aankoop van een product. Al deze wetten zijn er om de consument te beschermen, de Belgische instantie die hierop controleert is het FAVV. Zij controleren ook of de allergeneninformatie die gegeven wordt door de producent wel correct is. 

 

Foto: copyright Maité Thijssen

Nieuwsoverzicht

 Ondernemer  Kamal Kharmach helpt ondernemers in nieuw En-programma
>>> 07-08-2019
Binnenkort starten de opnames van het nieuwe programma De zaak met Kamal Kharmach. Daarin trekt Kamal naar allerlei ondernemers die voor een dringend probleem staan, en gaat hij samen met hen op zoek naar een oplossing.

 WEEK VAN DE AMBACHTELIJKE BAKKER   Promotieactie 2019: inschrijven tot 15 augustus!
>>> 07-08-2019
Je kan nog enkele dagen inschrijven om deel te nemen aan de Week van de Ambachtelijke Bakker (30/9-6/10). Via tv-spots wordt de consument opgeroepen om naar hun bakker te gaan. Het zou spijtig zijn als uw klanten merken dat jij niet meedoet, toch?

 Algemeen   De nieuwe werkbaarheidscheque: hoe werkt die precies?
>>> 06-08-2019
Word je geconfronteerd met medewerkers die gedemotiveerd zijn, last hebben van overmatige stress of het werkplezier kwijt zijn? Hoe moet je daar als werkgever mee omgaan?

> Alle nieuws