Europese erkenning voor Liers vlaaike

Antwerpen

 En van de oudste streekgebakjes uit de provincie Antwerpen 

18-12-2013

Eindelijk is het zover. Het Liers vlaaike krijgt Europese bescherming als streekproduct!

Op 6 juli 2010 diende de Orde van het Liers Vlaaike haar aanvraagdossier in voor een Europese erkenning. Drieënhalf jaar later heeft de Europese Commissie haar akkoord gegeven en prijkt het Liers vlaaike op de lijst met Beschermde Geografische Aanduidingen (BDA).

Eeuwenoud

Het Liers vlaaike is een van de oudste streekgebakjes uit de provincie Antwerpen. Het is wellicht meer dan 300 jaar oud. Het oorspronkelijke gebakje mat 5 tot 6 cm in diameter en had een bodem van bloem en warm water. Dit deeg werd in houten vormpjes geduwd en liet men in de vormpjes uitdrogen gedurende enkele dagen. Het ontvormde harde koekje werd vervolgens gevuld met een mengsel van beschuiten, siroop, melk en kruiden en vervolgens in de oven gebakken.

Orde van het Liers vlaaike

Lierse vlaaikes worden gepromoot en beschermd door de Lierse bakkers die aangesloten zijn bij de Orde van het Liers vlaaike. Zij werken met een standaard recept dat weinig afwijkt van het origineel. Het brooddeeg is samengesteld uit water, boter en bloem en wordt in metalen vormpjes geduwd van 5 cm diameter en 2,5 cm hoogte. De vulling bestaat uit een mengsel van paneermeel, kandijsiroop, melk en vierkruiden en verspreidt een heerlijk kruidige geur.

De zes Lierse bakkers aangesloten bij de Orde van het Liers vlaaike zijn:

- Hendrickx: Antwerpsestraat 130

- Leysen: Mechelsestraat 41 en Paul Krugerstraat 51

- Siebens-Vrancx: Berlarij 100

- Kesselaers: Lisperstraat 118

- Steenackers: Antwerpsesteenweg 150

- Verbeeck: Lispersteenweg 240

 

Een dikke proficiat met de erkenning bakkers!

(Beeld: Steven Neyrinck)