Elektronische maaltijdcheque wint terrein

Ondernemer

23-08-2013

Uit een enquête bij Comeos-leden blijkt dat de elektronische maaltijdcheque, bijna twee jaar na de introductie, aan terrein wint. Ook bij ons stijgt de belangstelling.

In supermarkten worden één op de vier betalingen met maaltijdcheques nu elektronisch afgewerkt, bij restaurantketens schommelt het aandeel rond de 15 procent. Uit het onderzoek van Comeos, de federatie voor de handel en diensten, blijkt dat de Belg langzaam maar zeker de elektronische maaltijdcheque in het hart sluit. Een evolutie die we in het oog moeten houden. 

Zowat één maaltijdcheque op drie die vandaag wordt uitgedeeld, is elektronisch. De papierversies worden dus door werkgevers ingeruild door het systeem met kaarten, waar maandelijks het bedrag op wordt gestort.

Trage start 

Twee jaar geleden werd de elektronische maaltijdcheque geïntroduceerd. Tot eind vorig jaar werd er echter nauwelijks gebruik van gemaakt. Nu je met de e-cheques in steeds meer handelszaken kunt betalen, gaan de werkgevers ook overstag. Eén maaltijdcheque op drie is vandaag al elektronisch. En je ziet nu ook een versnelde groei bij de handelaars. In horecazaken groeide het aandeel van de e-cheques van januari tot nu met driehonderd procent. Zowat 15% van de betalingen met maaltijdcheques gebeurt daar nu elektronisch. In de supermarkten, waar de e-cheques heel snel werden aanvaard, is het aandeel nu al 25%.

Administratieve vereenvoudiging

De e-cheque is voor alle betrokken partijen voordeliger dan de papierversie, aldus Comeos: de werkgever is verlost van de administratieve last om de papieren cheques te verdelen onder het personeel; de gebruiker loopt niet langer het risico cheques te vergeten of te verliezen en de handelaar hoeft ook niet langer alle cheques te tellen, coderen, verzamelen en naar de uitgevers terug te sturen - een sterke vereenvoudiging van administratieve kosten.

> Lees ook: Elektronisch betalen bij de bakker

Bron: Comeos