EK-gekte neemt toe: wat mag wel en niet?

Algemeen

26-05-2016

De Rode Duivels zitten de laatste jaren weer erg in de lift. Na het WK in BraziliŽ volgt het EK in Frankrijk. U wil natuurlijk graag uw graantje meepikken, maar mag dat zomaar?

De term ‘Rode Duivels’ is als een merknaam beschermd door de Belgische voetbalbond. Dat wil zeggen dat alleen de Belgische voetbalbond de naam ‘Rode Duivels’ commercieel kan exploiteren.

U kan dus niet zelf een advertentiecampagne voeren waarin u ‘Rode Duivels’ op één of andere manier vermeldt. Ook als u zelf ambachtelijke producten maakt, kan u daarin geen opschrift met ‘Rode Duivels’ verwerken. Tenzij u expliciet de toestemming heeft van de voetbalbond natuurlijk. Hetzelfde geldt voor de officiële mascotte van het tornooi, de term ‘Red Devils’, het logo van de nationale ploeg, de Duivelse drietand en nog een aantal andere tekens van de Rode Duivels en de fanclubs. Hou er rekening mee dat de voetbalbond ook over de portretrechten beschikt van de spelers zelf. U kan dus evenmin foto’s van Vincent Kompany en co gebruiken voor commerciële doeleinden.

U mag geen opschrift met ‘Rode Duivels’ verwerken in uw ambachtelijke producten

Als het gaat om officiële merchandising, dan kan u die producten natuurlijk wel in uw winkel aanbieden of gebruiken als relatiegeschenk naar uw klanten. Let wel, er is momenten ook veel namaak in omloop. Ga dus enkel in zee met officiële verdelers van de Rode Duivels-artikelen. Daarnaast kan u in principe wel gebruik maken van de Belgische driekleur en/of de Franse vlag, al dan niet gecombineerd met een figuur van een voetbal of voetballer.