Broodautomaten gemeentelijk beperken: een goed idee?

Vlaams-Brabant

15-09-2014

Bakkers Vlaanderen benadrukt dat een broodautomaat een interessant verkoopkanaal is voor bakkers, maar de regels moeten gerespecteerd worden.

De gemeente Merchtem wil de wildgroei aan broodautomaten op het grondgebied reduceren door slechts één automaat per deelgemeente toe te laten. Bakkers Vlaanderen is vorig jaar al gesprekken gestart met de Vereniging voor Steden en Gemeenten om de problematiek te bekijken.  

Na overleg met bakkers en leveranciers nam Bakkers Vlaanderen een duidelijk standpunt in: een broodautomaat is zondermeer een commercieel interessant verkoopkanaal. Veel van onze leden integreren de automaat in de gevel van hun winkel om klanten te bedienen ook wanneer de winkel gesloten is. Kortom de broodautomaat is een uitstekend verkoopkanaal dat alle steun van de federatie krijgt.

Maar!

Bakkers Vlaanderen legt er de nadruk op dat de regels door iedereen gerespecteerd moeten worden. Zoniet creëert men cowboytoestanden waar niemand bij gebaat is. Het kan niet dat automaten zonder toelating geplaatst worden. 

Jammer

We betreuren bovendien dat veel van de automaten die her en der opduiken niet door de plaatstelijke bakkers geplaatst worden, maar door mensen van buiten de sector. Niemand wil de warme bakker uit de dorpskern zien verdwijnen. Een initiatief waarbij de lokale bakker beschermd wordt, juicht de federatie dan ook toe.