Bij de bakker inkopen doen met eigen verpakking

Algemeen

06-08-2019

Door de bewustwording rond de overdaad aan wegwerpverpakkingen, ontstaat er een trend bij consument om met eigen verpakking inkopen te doen. Kan dit eigenlijk wel?

De huidige voedselwetgeving verbiedt niet dat consumenten hun eigen verpakking meenemen naar de winkel om hun inkopen in te verpakken. Maar dat betekent niet dat jullie als verkopers alles waar je mee te maken krijgt, moet aanvaarden.


Het voedselagentschap heeft richtlijnen opgesteld. Herbruikbare verpakking wordt onder bepaalde voorwaarden toegelaten.

  • Zo moet de verpakking die de consument aanbiedt, proper zijn. De verpakking kan uiteraard geen bron vormen van besmetting van het product dat je erin verpakt, maar je moet ook opletten dat de aangeboden verpakking geen bron vormt voor bevuiling of besmetting van je eigen toonbank of je eigen uitrusting.
  • De aangeboden verpakking moet ook geschikt zijn om voeding in te verpakken. Een schoendoos is nu eenmaal niet geschikt om gebak in te plaatsen. Geschikte verpakking kan je makkelijk herkennen aan het logo van een glas met vork dat je normaal op het aangeboden recipiënt terugvindt. Verder kom je met een portie gezond verstand ook al een eind, natuurlijk.
  • De aangeboden verpakking moet ook effectief herbruikbare verpakking zijn. Een belangrijk criterium hiervoor is de mogelijkheid dat de verpakking makkelijk te reinigen is. Wegwerpverpakking is dus niet geschikt om te hergebruiken. Reeds gebruikte broodzakken zijn dus niet geschikt als herbruikbare verpakking.
     

Als je van oordeel bent dat de door je klant meegebrachte verpakking niet aan bovenstaande voorwaarden voldoet, mag je weigeren. Denk eraan dat je achter de toonbank verantwoordelijk bent voor de voedselveiligheid. Je staat in voor je eigen netheid en de hygiëne van je werkblad en materiaal.

Zodra je de aangekochte producten, die je in de aangeboden verpakking hebt afgeleverd, gaat ook de verantwoordelijkheid over naar de consument. Vanaf dan is de klant verantwoordelijk voor de kwaliteit van de in zijn verpakking bewaarde producten.
 

Nieuwsoverzicht

 Ondernemer  Kamal Kharmach helpt ondernemers in nieuw En-programma
>>> 07-08-2019
Binnenkort starten de opnames van het nieuwe programma De zaak met Kamal Kharmach. Daarin trekt Kamal naar allerlei ondernemers die voor een dringend probleem staan, en gaat hij samen met hen op zoek naar een oplossing.

 WEEK VAN DE AMBACHTELIJKE BAKKER   Promotieactie 2019: inschrijven tot 15 augustus!
>>> 07-08-2019
Je kan nog enkele dagen inschrijven om deel te nemen aan de Week van de Ambachtelijke Bakker (30/9-6/10). Via tv-spots wordt de consument opgeroepen om naar hun bakker te gaan. Het zou spijtig zijn als uw klanten merken dat jij niet meedoet, toch?

 BIBAC PLUS   BIBAC PLUS: ontdek de nieuwste ontwikkelingen van jouw ambacht
>>> 06-08-2019
Binnen 7 weken is het zover: van zondag 22 tot en met woensdag 25 september gooit BIBAC PLUS zijn deuren open in Antwerp Expo!

> Alle nieuws