Betere technieken maken bakkersberoep socialer

Beroep

10-03-2016

Op 8 en 9 maart kwamen meer dan 150 bakkers samen om bij te leren over werken met gekoelde degen en verdelen zonder ontgassen. "Er is terug meer interesse voor het bakkersberoep!"

Uiteraard spelen kookprogramma’s en media-aandacht daar een rol in, maar ook betere technieken en machines zorgen daarvoor. De opleidingen werden gegeven door Jan Neirynck, proefbakker van Ireks en Michaël Devillé, proefbakker van Puratos. IPV en Aspirant Baker zorgden voor de organisatie. Maar wat zijn nu de voordelen van gekoelde degen?

• Minder nachtwerk

‘Gekoelde degen’ is een techniek waarbij bakkers overdag hun deeg kunnen maken en dit op zeer lage temperaturen traag laten rijzen. De dag nadien kan het brood ’s ochtends gebakken worden. Voordeel: een bakker moet niet meer om 2u ’s nachts starten met voorbereiden van degen. Een moderne bakker kan zijn werk dus beter organiseren tijdens de daguren en kan nachtwerk beperken.

• Trage rijzing creëert een gezonder en lekkerder product

Producten die een lange rijstijd hebben, zijn bovendien smaakvoller, houden langer vers, en de krokantheid van de korst is beter. Ook is bewezen dat producten met een langere rijstijd beter zijn voor de spijsvertering. 

• Betere machines

Steeds meer bakkers gebruiken de techniek van gekoelde degen. Hierop hebben de fabrikanten ingespeeld met een nieuwe verdeelmachine die gekoelde degen kan verdelen zonder te ontgassen. Degen kunnen nu onmiddellijk na het verdelen gebakken worden en de structuur van het deeg wordt beter behouden.