CAMPAGNE OVER DE NIEUWE REGELGEVING ROND ERGONOMIE OP HET WERK EN DE PREVENTIE VAN MSA

Campagne over de nieuwe regelgeving rond ergonomie op het werk en de preventie van MSA

Op 25 mei 2024 is een nieuwe wetgeving rond ergonomie op het werk in werking getreden, die gericht is op de preventie van musculoskeletale aandoeningen (MSA). Deze regelgeving heeft een directe impact op sectoren waar fysiek belastend werk veel voorkomt, zoals de bakkerijsector. Bakkers worden vaak geconfronteerd met langdurig staan, het tillen van zware lasten en repetitieve handelingen, wat de kans op gezondheidsproblemen zoals rugklachten en tendinitis vergroot. Met deze nieuwe regels worden werkgevers verplicht om preventieve maatregelen te nemen en ergonomie centraal te stellen in hun werkplekontwerp en -aanpassing, waardoor de werkomstandigheden aanzienlijk kunnen verbeteren.

De nieuwe wetgeving legt een aantal belangrijke verplichtingen op voor werkgevers in de bakkerijsector. Ten eerste moeten werkgevers vanaf de ontwerpfase van werkposten al rekening houden met ergonomische principes. Dit betekent dat bij het inrichten of aanpassen van de werkplek maatregelen genomen moeten worden om fysiek belastend werk te verminderen. Daarnaast moeten werkgevers een risicoanalyse uitvoeren die factoren zoals werkhouding, repetitieve bewegingen en de kracht die wordt uitgeoefend, in kaart brengt. Deze risicoanalyse moet jaarlijks worden geëvalueerd en geüpdatet.

Een cruciale wijziging is de introductie van de preventieadviseur-ergonoom, een specialist die werkgevers kan ondersteunen bij het implementeren van ergonomische aanpassingen, zoals het optimaliseren van werkhoudingen en het gebruik van tilhulpmiddelen. Dit kan helpen om blessures te voorkomen, het ziekteverzuim te verminderen en de productiviteit te verbeteren.

Voor de bakkerijsector, waar veel werknemers te maken hebben met fysiek belastend werk, is het belangrijk om proactief deze nieuwe regels te implementeren. Dit niet alleen om te voldoen aan de wettelijke verplichtingen, maar ook om te zorgen voor een gezonde en duurzame werkomgeving voor werknemers. 

Naast het menselijke leed, hebben MSA ook heel wat negatieve gevolgen voor de onderneming, zoals ziekteverzuim, verlies van kennis en competenties, extra werklast voor collega’s, enzovoort.

In deze korte video ontdekt u wat MSA is, wat hun oorzaken zijn en hoe u ze kunt voorkomen.

 

Lees ook: Nieuw KB over ergonomie op het werk (bakkersvlaanderen.be)
Download: Gids voor de preventie van musculoskeletale aandoeningen op het werk boordevol tips en inspiratie.