Bakkersbond Meulebeke wordt 100 jaar

West-Vlaanderen

28-10-2013

En dat vieren de Meulebeekse bakkers natuurlijk!

Allereerst proficiat aan voorzitter Filip Bouckhuyt en de leden van de bakkersbond. 100 jaar jong, dat is een verjaardag die je niet zonder meer laat passeren. De Meulebeekse Bakkersbond organseert een grote tombola om ook de klanten te laten delen in de feestvreugde. 

> Je leest er alles over in het stuk op de website van Het Nieuwsblad.

Voorgeschiedenis

In Het Laatste Nieuws lazen we mooi stuk van journalist Luc Bouckhuyt over de geschiedenis van de eeuwling. 

De Meulebeekse Bakkersbond werd in 1913 opgericht. Aan de wieg stonden Aloïs Timmerman (de eerste voorzitter), Leon Kesteloot, Alfons Vankeirsbilck, Jozef Landuyt en Aloïs Lietaert. Het was toen nog echt pionierswerk aan de vooravond van de eerste wereldbrand.

Tijdens het interbellum werden achtereenvolgens Alfons Vankeirsbilck, Robert Desmet en Gustaaf Tuyttens de voorzitters. Het secretariaat lag toen in de handen van de bakkersfamilie Kesteloot met vader Leon , zoon Robert en vervolgens Michel. Er waren maandelijkse vergaderingen die druk bijgewoond werden.

Na de Tweede Wereldoorlog kwam de echte doorbraak. Michel Kesteloot werd voorzitter en Roger Bouckhuyt secretaris van de bakkersbond. Michel werd in 1969 als voorzitter opgevolgd door Robert Farazijn (tot in 1975), Gentiel Tuyttens (tot in 1983) en Daniël Decraemer die in 1988 het provinciaal bakkersfeest in Meulebeke mocht organiseren omdat de Meulebeekse Bakkersbond toen 75 jaar bestond. Ondertussen is de Bakkersbond uitgegroeid tot een volwaardige beroepsvereniging die het ook niet nalaat zich sociaal te engageren binnen de gemeente.