BAKKERS VLAANDEREN START CAMPAGNES

Beroep

27-04-2015

We tellen momenteel nog maar 2.600 warme bakkers in Vlaanderen. Een daling van maar liefst 35% tegenover de jaren '90.

De laatste jaren is ons beroep een vaste waarde in de lijst van knelpuntberoepen. Gemiddeld gezien stoppen elk jaar 100 bakkers met hun zaak. 

“Supermarkten ruïneren ons”, zegt Bruno Kuylen, directeur van Bakkers Vlaanderen. "De voornaamste oorzaak van de daling is dat consumenten ervoor kiezen om hun brood in de supermarkt te kopen. Het gemak van alle producten op één plaats terug te vinden en de mogelijkheid tot parkeren spelen zeker mee. Bovendien hebben supermarkten hun broodaanbod uitgebreid. Daarnaast zijn jongeren ook niet happig om het beroep uit te oefenen". Aan het starten van een bakkerij hangt een roodgloeiend prijskaartje. Opgeteld zouden de installaties en het materiaal al minstens 300.000 euro kosten en dan hebben we de prijs van het pand er nog niet bijgeteld. 

Campagnes

Maar de bakkersfederatie is van plan weerwerk te bieden: “Met campagnes hopen we onze unieke artisanale producten in de verf te zetten. Ook in scholen promoten we het beroep bij jongeren. Toch liever een zelfgemaakt brood dan een brood dat uit de diepvries komt, toch?”

De daling heeft de opgelopen dagen ook de media bereikt. 
Hier vind je enkele artikels terug: 

De Tijd: Supermarkten nekken 500 bakkers op vijf jaar tijd

Agripress: Warme bakker met uitsterven bedreigd

De Standaard: Vlaanderen telt steeds minder warme bakkers