Bakkers Vlaanderen op de radio

Algemeen

29-03-2013

Inspecteur Decaluwť van radio2 vroeg zich af hoe warm de warme bakker nog is. Wij mochten het komen uitleggen natuurlijk.

Ons standpunt

Ons standpunt is duidelijk. We zijn ervan overtuigd dat de kracht van de bakker in het ambachtelijke ligt en dat hij zich zo als artisanale bakker kan onderscheiden van de industrie.

Laat het duidelijk zijn dat als een klant dezelfde croissant bij pakweg Panos ziet liggen als bij zijn eigen bakker die laatste een bijzonder slechte indruk maakt.

Nuancering

Anderzijds moeten we niet blind zijn. Er zijn 3000 bakkers in Vlaanderen en in onze ogen zijn dat allemaal ondernemers met een eigen visie en aanpak die afhankelijk van de context waarin ze werken (klanten, eigenheid, concurrentie en lokale omgeving) andere keuzes maken. Onder druk van verschillende factoren worden soms compromissen gemaakt voor het randassortiment (donuts, muffins, e.d.). Is dat goed? Wij denken van niet. Maken alle ambachtelijk bakkers compromissen? Absoluut niet! Een vraag als 'hoe warm is de warme bakker' is dan ook bijzonder moeilijk te nuanceren.

Ho maar!

Wat we echter wel met de grootste overgave weerlegd hebben is de claim van de industrie dat ook zij ambachtelijk zouden zijn. Wij vinden dat jouw fierheid als echte vakman aangetast wordt wanneer iedere nacht eigen en verse producten bakken en afwerken gelijkgesteld wordt aan bandwerk.

> Naar de Inspecteur De Caluwé 

Nieuwsoverzicht

 Algemeen   FAVV schrapt controles op zoutgehalte
>>> 13-12-2018
Het FAVV zal vanaf 2019 geen controles meer zullen uitvoeren op het zoutgehalte in het brood. Er zal ook geen peiling meer gedaan worden naar het gebruik van gejodeerd zout.

 Algemeen   Schadelijke koelmiddelen? Boete: 3.000 - 25.000 euro
>>> 11-12-2018
De overheid gaat de controles op uw koeltechnische installaties opvoeren. Een 30-tal inspecteurs gaan op pad om na te gaan of bedrijven de regelgeving inspecteren. Bij vastgestelde inbreuken kunnen boetes oplopen tot 25.000 euro.

 Algemeen   Pyjamadag zoekt bakkers
>>> 03-12-2018
VZW Krijtlijn organiseert op 15 maart 2019 (pyjamadag) een online seminariedag t.v.v. Bednet en zoekt hiervoor nog bakkers die voor het ontbijt willen zorgen.

> Alle nieuws