Bakkers ontwikkelen gratis risicoanalyse-tool

Ondernemer

29-11-2017

Deze online tool geeft de KMO’s in de sector de mogelijkheid om de risico’s inzake welzijn op het werk (o.a. veiligheid en gezondheid) te beoordelen waarmee zijzelf en hun personeelsleden geconfronteerd worden.

Doorgaans hebben kleine bedrijven beperkte middelen voor risicoanalyses. OiRA, dat voor Online interactive Risk Assessment staat, biedt hiervoor de oplossing. Met deze gratis software, die werd ontwikkeld door het Europees Agentschap voor de veiligheid en de gezondheid op het werk (EU-OSHA), kan men op een eenvoudige en kosteneffectieve manier risicoanalyses uitvoeren op de werkvloer.

In de gids wordt stap voor stap het risicoanalyseproces beschreven waarmee de risico’s op de werkvloer geïdentificeerd kunnen worden. Daarnaast kan OiRA ook helpen bij het nemen van beslissingen rond preventieve acties en het opstellen van een “op maat gemaakt” actieplan.

OiRA Bakkers werd ontwikkeld voor en door de sector en kwam tot stand door een intensieve samenwerking tussen de werkgevers- en werknemersorganisaties van de bakkerijsector, Alimento en de FOD WASO. De tool is dan ook aangepast aan de specifieke kenmerken van de sector, zoals de blootstelling en extreem warme en koude temperaturen, het verhoogde risico op brand (omwille van warme ovens); blootstelling aan (bloem)stof en de bijhorende gezondheidsrisico’s; werken met gevaarlijke machines zoals mengers; nachtwerk en onregelmatige werkuren.

Bakkers Vlaanderen doet via dit kanaal een warme oproep aan onze leden: neem eens even de tijd en durf deze oefening uit te voeren in jouw bakkerij door te klikken op volgende link: http://oiraproject.eu 

Nieuwsoverzicht

 Ondernemer  GEANNULEERD: Openbare (gerechtelijke) verkoop van een handelszaak
>>> 10-10-2018
De openbare (en gerechtelijke) verkoop van morgen, donderdag te Brecht, Kerklei 51 zal NIET doorgaan.

 Ondernemer  Week van de Bedrijfsoverdracht
>>> 10-10-2018
Eind deze maand (van 22 tot 26 oktober 2018) vindt de "Week van de Bedrijfsoverdracht" plaats in de drie gewesten. Hier vindt u de link naar de concrete informatie over de voorziene activiteiten.

 Beroep  Vernieuwde allergenenfiches beschikbaar
>>> 05-10-2018
Op verzoek van het FAVV heeft Bakkers Vlaanderen haar allergenenfiches aangepast. De fiches zijn niet meer in orde omdat de categorieën ‘glutenbevattende granen’ en ‘noten’ niet verder gespecifieerd zijn.

> Alle nieuws