Bakkers ontwikkelen gratis risicoanalyse-tool

Ondernemer

29-11-2017

Deze online tool geeft de KMO’s in de sector de mogelijkheid om de risico’s inzake welzijn op het werk (o.a. veiligheid en gezondheid) te beoordelen waarmee zijzelf en hun personeelsleden geconfronteerd worden.

Doorgaans hebben kleine bedrijven beperkte middelen voor risicoanalyses. OiRA, dat voor Online interactive Risk Assessment staat, biedt hiervoor de oplossing. Met deze gratis software, die werd ontwikkeld door het Europees Agentschap voor de veiligheid en de gezondheid op het werk (EU-OSHA), kan men op een eenvoudige en kosteneffectieve manier risicoanalyses uitvoeren op de werkvloer.

In de gids wordt stap voor stap het risicoanalyseproces beschreven waarmee de risico’s op de werkvloer geïdentificeerd kunnen worden. Daarnaast kan OiRA ook helpen bij het nemen van beslissingen rond preventieve acties en het opstellen van een “op maat gemaakt” actieplan.

OiRA Bakkers werd ontwikkeld voor en door de sector en kwam tot stand door een intensieve samenwerking tussen de werkgevers- en werknemersorganisaties van de bakkerijsector, Alimento en de FOD WASO. De tool is dan ook aangepast aan de specifieke kenmerken van de sector, zoals de blootstelling en extreem warme en koude temperaturen, het verhoogde risico op brand (omwille van warme ovens); blootstelling aan (bloem)stof en de bijhorende gezondheidsrisico’s; werken met gevaarlijke machines zoals mengers; nachtwerk en onregelmatige werkuren.

Bakkers Vlaanderen doet via dit kanaal een warme oproep aan onze leden: neem eens even de tijd en durf deze oefening uit te voeren in jouw bakkerij door te klikken op volgende link: http://oiraproject.eu 

Nieuwsoverzicht

 Ondernemer  (Wanneer) is het te warm om te werken?
>>> 17-07-2018
Deze week trekt er nog eens een hittegolf over België. De hitte zorgt mogelijk voor wat ongemak op de werkplaats. Wanneer is het té warm om te werken? En wat moet u als werkgever doen als blijkt dat de temperatuur in uw bedrijf te hoog oploopt?

 Beroep  Demo: Luxe patisserie met M.O.F. Jérôme Chaucesse
>>> 10-07-2018
Op dinsdag 23 oktober geeft meesterpatissier Jérôme Chaucesse een unieke demo in bakkerijschool Ter Groene Poorte.

 Onderwijs  Gezocht: praktijkdocenten Syntra Leuven
>>> 09-07-2018
Syntra Leuven is op zoek naar een praktijkdocent voor het 2de jaar ambachtelijk chocoladebewerker en een praktijkdocent bakker voor onze avondopleidingen. Bekijk hier de vacatures.

> Alle nieuws