Bakkerijproducten verrijkt met draf

Algemeen

29-11-2016

Katholieke Hogeschool VIVES zoekt deelnemers voor haar TETRA-project, die ze momenteel schrijven over de valorisatie van draf tot humane voeding en voeding voor hobbydieren.

Brouwerijen produceren dagelijks duizenden tonnen draf dat momenteel gebruikt wordt als voeder voor rundvee. Echter blijkt uit het project 'VALORFOOD' dat er potentieel is om draf op het hoogste niveau in de waardeketen te verwerken tot humane voeding en voeding voor hobbydieren. Economisch biedt dit interessante perspectieven voor zowel brouwer als producent.

Tot op vandaag geven brouwers draf namelijk gratis weg aan landbouwers. Door draf te verwerken in humane voeding kan de winst op het product worden verdeeld tussen producent en brouwer. Bovendien kan een meerprijs voor het product worden verantwoord door de aanwezigheid van hoogwaardige nutriënten zoals vezels (40%), eiwitten (20%), sterolen, en de daaraan gekoppelde gezondheidsclaims. Bij een eerste aanzet tot productontwikkeling heeft VIVES drafkoeken (23,5% draf) ontwikkeld met een gehalte van 3,9g vezels/100g wat voldoende is om het product te claimen als 'bron van vezels'. Bovendien zijn de koeken door 90% van de 200 proevers beoordeeld als lekker tot heel lekker.

Echter om de verkoop van drafproducten mogelijk te maken zal via dit TETRA-project een antwoord geformuleerd worden op talrijke vragen van technologische en logistieke aard die handelen over: stabilisatiemethodes, houdbaarheid (vers vs. gedroogd, gekoeld vs. niet-gekoeld), stockage en transport, voorwaarden voor verwerking in dierenvoeding, productontwikkeling, opschaling, smaakbeoordeling, etc. 

Doelstellingen

  1. Stabilisatiemethodes van draf onderzoeken en optimaliseren
  2. Het opstellen van richtlijnen voor productontwikkeling van vijf voedingsmiddelen (brood, koekjes, pannenkoeken, hamburgers en snacks) op basis van verse en/of gedroogde draf.  
  3. De opschaling naar een industrieel productieproces van drie voedingsmiddelen op basis van verse en/of gedroogde draf.  
  4. In kaart brengen van de mogelijkheden om draf te valoriseren in dierenvoeding voor hobbydieren. 

Wat levert deelname aan het project op?

  1. U stuurt mee het project (vb. keuze van ontwikkeld product, keuze drafsoort voor productontwikkeling, opschaling industrieel proces, etc.)
  2. U breidt uw netwerk uit  
  3. U hebt als eerste inzage in de projectresultaten (concurrentieel voordeel en snellere toetreding tot de markt dan niet-deelnemende bedrijven)
  4. U maakt kennis met VIVES, het ILVO en de diensten die wij uw bedrijf kunnen bieden voor productontwikkeling en procesoptimalisatie. 

Interesse? Geïnteresseerde bedrijven kunnen zich kenbaar maken bij VIVES Roeselare, OG Voeding (gael.staelens@vives.be, 051.23.29.73)                                    

Nieuwsoverzicht

 Ondernemer  Online veilingen bakkerswinkels
>>> 20-05-2019
VH Auctions organiseert begin juni vier online veilingen ter verkoop van een industriŽle bakkerij met 8 winkelpunten.

 Algemeen   Brochure 'Zelfstandige worden'
>>> 20-05-2019
Om kandidaat-ondernemers te helpen de oprichting van een onderneming tot een goed einde te brengen, heeft de Algemene Directie K.M.O.-beleid van de FOD Economie de informatiebrochure "Zelfstandige worden" geschreven.

 Algemeen   Ontdek de kracht van corporate video voor uw bedrijf
>>> 07-05-2019
Wilt u weten wat videocommunicatie voor uw bedrijf kan betekenen? Kom dan op donderdag 6 juni 2019 naar het Belgian Corporate Video Festival in Kinepolis Brussel.

> Alle nieuws