Bakkerijproducten verrijkt met draf

Algemeen

29-11-2016

Katholieke Hogeschool VIVES zoekt deelnemers voor haar TETRA-project, die ze momenteel schrijven over de valorisatie van draf tot humane voeding en voeding voor hobbydieren.

Brouwerijen produceren dagelijks duizenden tonnen draf dat momenteel gebruikt wordt als voeder voor rundvee. Echter blijkt uit het project 'VALORFOOD' dat er potentieel is om draf op het hoogste niveau in de waardeketen te verwerken tot humane voeding en voeding voor hobbydieren. Economisch biedt dit interessante perspectieven voor zowel brouwer als producent.

Tot op vandaag geven brouwers draf namelijk gratis weg aan landbouwers. Door draf te verwerken in humane voeding kan de winst op het product worden verdeeld tussen producent en brouwer. Bovendien kan een meerprijs voor het product worden verantwoord door de aanwezigheid van hoogwaardige nutriënten zoals vezels (40%), eiwitten (20%), sterolen, en de daaraan gekoppelde gezondheidsclaims. Bij een eerste aanzet tot productontwikkeling heeft VIVES drafkoeken (23,5% draf) ontwikkeld met een gehalte van 3,9g vezels/100g wat voldoende is om het product te claimen als 'bron van vezels'. Bovendien zijn de koeken door 90% van de 200 proevers beoordeeld als lekker tot heel lekker.

Echter om de verkoop van drafproducten mogelijk te maken zal via dit TETRA-project een antwoord geformuleerd worden op talrijke vragen van technologische en logistieke aard die handelen over: stabilisatiemethodes, houdbaarheid (vers vs. gedroogd, gekoeld vs. niet-gekoeld), stockage en transport, voorwaarden voor verwerking in dierenvoeding, productontwikkeling, opschaling, smaakbeoordeling, etc. 

Doelstellingen

  1. Stabilisatiemethodes van draf onderzoeken en optimaliseren
  2. Het opstellen van richtlijnen voor productontwikkeling van vijf voedingsmiddelen (brood, koekjes, pannenkoeken, hamburgers en snacks) op basis van verse en/of gedroogde draf.  
  3. De opschaling naar een industrieel productieproces van drie voedingsmiddelen op basis van verse en/of gedroogde draf.  
  4. In kaart brengen van de mogelijkheden om draf te valoriseren in dierenvoeding voor hobbydieren. 

Wat levert deelname aan het project op?

  1. U stuurt mee het project (vb. keuze van ontwikkeld product, keuze drafsoort voor productontwikkeling, opschaling industrieel proces, etc.)
  2. U breidt uw netwerk uit  
  3. U hebt als eerste inzage in de projectresultaten (concurrentieel voordeel en snellere toetreding tot de markt dan niet-deelnemende bedrijven)
  4. U maakt kennis met VIVES, het ILVO en de diensten die wij uw bedrijf kunnen bieden voor productontwikkeling en procesoptimalisatie. 

Interesse? Geïnteresseerde bedrijven kunnen zich kenbaar maken bij VIVES Roeselare, OG Voeding (gael.staelens@vives.be, 051.23.29.73)                                    

Nieuwsoverzicht

 Ondernemer  20ste editie Belgian Corporate Video Festival
>>> 18-02-2019
Op 6 juni 2019 vindt de 20ste editie van het Belgian Corporate Video Festival plaats in Kinepolis Brussel. Ook dit jaar kunnen de beste corporate videoís verschillende awards winnen in uiteenlopende categorieŽn.

 Beroep  Alternatieve granen - desembroden - gekoelde degen
>>> 13-02-2019
Alimento organiseert op 12 maart een full option opleiding. MichaŽl, Ludovic en Guido zullen tijdens deze opleiding een combinatie doen van deze verschillende technieken en producten.

 Algemeen   Alimento is op zoek naar een nieuwe Opleidingsadviseur Bakkerij
>>> 04-02-2019
Heb jij een hart voor Opleiding en Voeding? Dan ben jij misschien wel de geschikte kandidaat!

> Alle nieuws