Bakker worden is te gemakkelijk

Beroep

19-06-2013

Althans toch als je via de examencommissie je diploma behaalt. We reageren om het niveau in de sector hoog te houden en oneerlijke concurrentie uit te sluiten.

Hoe meer vakmensen onze heerlijke sector telt, hoe beter dat voor ons beroep is. Om het niveau van de instroom in de sector hoog te houden is ons beroep beschermd. Zonder diploma kan je geen bakkerij starten. Wie vandaag echter de binnenweg van de examencommissie bewandelt, mag zich zonder enige moeite bakker noemen. Dit  in tegenstelling tot wie het vak geleerd heeft via een van onze topbakkerijscholen.

We verklaren ons nader. Een diploma bakker-banketbakker behaald via de examencommissie heeft dezelfde waarde als een diploma behaald via een jarenlange theoretische én praktische opleiding in een bakkerijschool.

Het verschil?

Via de examencommissie is de kandidaat er na één schriftelijke en mondelinge test vanaf zonder enige praktische vorming. Meer nog er bestaat slechts één test. Wie de eerste keer niet slaagde kent dus de vragen van zijn herexamen. Erger nog, onoffiële cursussen gebaseerd op die ene test circuleren voor veel geld op het internet.

Praktische opleiding

In een ideale wereld zouden studenten die via de examencommissie hun diploma behalen natuurlijk ook een praktische opleiding moeten genieten. Bakkers Vlaanderen is alleszins vragende partij

Op kortere termijn heeft onze beroepswerkgroep op eigen initiatief alternatieve schriftelijke examens opgesteld en aangeboden aan de examencommissie. Zo weten kandidaten tenminste niet op voorhand welke vragen ze zullen krijgen en krijgt het behaalde diploma iets meer inhoudelijke waarde.