Bakker Knapen helpt zuurdesemonderzoek

Beroep

01-09-2013

"We onderzoeken hoe we productkwaliteit verder kunnen verbeteren. Het voordeel is dat we de resultaten als eerste kunnen toepassen in onze bakkerij." De VUB is volop op zoek naar bakkers die willen meewerken. Inschrijven kan nog.

De onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel halen als één van de beweegredenen voor het onderzoek terecht aan dat de ambachtelijke bakkerijsector sterke druk op prijszetting ondervindt. Innovatieve en kwaliteitsvollere producten kunnen deze druk compenseren volgens de onderzoekers. 

Er is een duidelijke vraag naar 'betere' bakkerijproducten. Met beter worden de gewone producteigenschappen bedoeld zoals smaak, geur en beet, maar ook gezondheidsbevorderende eigenschappen. De beste illustratie hiervan is de verhoogde vraag naar speciale broodsoorten

Het verwerken van zuurdesem om tegemoet te komen aan de vraag voor ambachtelijke en kwaliteitsvolle producten is gebruikelijk. Daarom is het cruciaal dat het productieproces en de directe link met de uiteindelijke productkwaliteit, beter wordt begrepen

Bij Bakkerij Knapen

We vroegen bakker Jack Knapen uit Bocholt waarom hij enthousiast was over het project. 

 

 

 

 • "Het grote voordeel is dat je de resultaten van de productinnovatie goed 2 jaar voor de rest van de markt kan toepassen in je eigen bedrijf", vertelt Jack.

 • "Ik sta er altijd voor open om iets bij te leren. Wat ook het resultaat van het onderzoek is, sowieso heb ik extra knowhow te pakken."

 • "Verbetering van de smaak en textuur van mijn producten, een betere deegkwaliteit en langere houdbaarheid zijn natuurlijk enorm voordelen."
   
 • "Het komt het ambachtelijke ten goede, want we zullen het gebruik van verbeteraars verder kunnen verminderen."
   
 • "We zijn in de goede handen van de VUB en Flanders' Food."
   

"Wat mijn aandeel in het onderzoek precies zal zijn weet ik nog niet, want er is nog geen startvergadering geweest. Er is wel een kost verbonden aan het onderzoek, maar die is in verhouding tot de grote van het bedrijf. Trouwens, als je een doorgedreven opleiding volgt dan kost dat ook geld, hé."

Ook deelnemen?

Wie ook wil deelnemen aan het onderzoek moet voor 17/9/2013 contact opnemen met:

Benoit Thienpont van de VUB
T 02 629 20 24
bthienpo@vub.ac.be