Ambachtelijke bakkers delen b.akkerbrood uit

Limburg

 41 ambachtelijke bakkers  

18-09-2012

Limburgse bakkers maken een brood dat van akker tot de broodzak in de eigen provincie gemaakt wordt én de lokale fauna voedt.

De Limburgse bakkers delen gratis b.akkerbrood uit van 17 tot 23 september. De uitdeelactie (2.500 broden) moet het product bekend maken bij het grote publiek en nog meer warme bakkers overtuigen om het b.akkerbrood op te nemen in hun aanbod.

Het b.akkerbrood is een origineel korte keten product dat solidair is met de akkervogels. Haspengouwse boeren telen het graan, een lokale molenaar verwerkt het graan en 41 ambachtelijke bakkers wenden al hun stielkennis aan om er (h)eerlijk b.akkerbrood van te maken. Met zo weinig mogelijk tussenstappen komt het brood bij de consument terecht. Dat bevordert de eerlijke handel en verkleint de ecologische voetafdruk. Bovendien laat de boer een gedeelte van het graan op de velden staan. Vogels kunnen dus letterlijk een graantje meepikken.

Steun bakkers

"Meerdere doelstellingen van het provinciaal beleid worden in het project verenigd", vertelt Frank Smeets, gedeputeerde van Leefmilieu en Natuur in Limburg. "Kwestbare soorten worden beschermd, de korte keten spaart transport en energie, boeren leren weer baktarwe telen en de verkoop bij warme bakkers steunt de kleine nijverheid".

> b.akkerbrood