Wie wil werken bij een bakker laat zich vaak ontmoedigen door de vroege werkuurtjes. Maar klopt het nog steeds dat een bakker in het holst van de nacht moet opstaan? In deze blog gaan we dieper in op het cliché.
Er zijn steeds minder bakkers. Zo telde Vlaanderen in 1994 nog 4000 warme bakkers. Vandaag zijn het nog amper 2600. En daar heeft de magere instroom van jonge bakkers zeker iets mee te maken. Jongeren laten zich immers afschrikken door het nacht- en weekendwerk.
Tot zo’n 10 jaar geleden moesten bakkers rond middernacht hun warme bed verlaten. Dat was ‘broodnodig’. Je moest toen echt nog van nul beginnen: het deeg kneden, laten rijzen, afbakken en afkoelen.
Je leest het al: het was een tijdrovend proces, dat afgerond moest zijn voor de opening van de bakkerij om 07.00 uur ’s morgens. Gelukkig brengen nieuwe technologieën soelaas.
Zoals je net kon lezen, zijn er momenteel nieuwe technologieën die de bakkers in staat stellen om hun werk te verspreiden. Zo kan je nu al in de namiddag of vooravond het brood kneden, want er zijn toestellen op de markt die het rijsproces vertragen.
Dat betekent dat een bakker niet langer om middernacht moet beginnen werken, maar zelfs pas om 03.00 of 05.00 uur kan opstaan. Het brood moet immers enkel nog afgebakken en afgekoeld worden. Dat kan perfect op die paar uurtjes voor de opening van de winkel.
Noot: bakkers werken zeker niet minder dan vroeger. Het blijft een hardere stiel. Alleen kan je dankzij vernieuwingen beter zelf je dag indelen. Niet alles hoeft vandaag de dag nachtwerk te zijn.
Het brood smaakt net zo lekker als wanneer het op de traditionele manier wordt gemaakt. Soms misschien zelfs iets beter, want dankzij de nieuwe technologieën gaat het rijsproces veel trager in vergelijking met vroeger.
Ben je op zoek naar een warme bakker in jouw buurt? Bakkers Vlaanderen is de snelste en kortste weg.
Het maakt niet uit in welke gemeente of provincie je woont: bij Bakkers Vlaanderen vind je steeds een bakker in jouw buurt. Het enige wat je hoeft te doen, is hier jouw postcode of gemeente ingeven.