Waar wordt brood van gemaakt en hoe gaat de bakker te werk? In deze blog lees je alles over de basisingrediënten zoals graan, gist, water en zout. Maar ook kom je meer te weten over het rijs- en bakproces van brood.
De eerste stap bij het maken van brood is de selectie van de nodige ingrediënten. Brood bestaat voornamelijk uit vier basisingrediënten, namelijk:
Het allerbelangrijkste ingrediënt is natuurlijk graan. Het merendeel van de broodsoorten wordt gemaakt van de tarwekorrel, maar evengoed kan je bij jouw warme bakker brood van rogge, gerst of zelfs maïs kopen.
Daarbovenop kan het brood uiteraard ook enkele extra ingrediënten bevatten die eigen zijn aan een bepaalde soort en die de smaak mee bepalen. Denk maar aan noten, suiker, zaden of bepaalde vruchten. Ook additieven om de kwaliteit en houdbaarheid van het brood te garanderen zijn mogelijk.
Na de selectie en de weging van de basisingrediënten, doet de bakker het geheel in een grote deegkuip. Dan voegt hij de bijkomende zaden, vruchten of suikers toe. Het deeg wordt gekneed, waarna het verdeeld wordt in deegstukken. Zo’n stuk weegt ongeveer 900 gram.
Van elk deegstukje wordt er vervolgens een bolletje gemaakt. Zulke bolletjes gaan doorgaans voor een uurtje in de ‘bollenkast’, waar het rijsproces kan beginnen. Na dat uur verandert de bakker ieder bolletje in een langwerpig deegstuk dat mooi in een bakblik past.
Dat geheel wordt in de rijskast geplaatst voor een tweetal uurtjes. Door het rijzen komt het deeg lekker op smaak.
Eenmaal het rijsproces is afgerond en het deeg uit de rijskast komt, kan het onmiddellijk in de oven gebakken worden. Wanneer de baktijd voorbij is, wordt het brood verlost van de bakblikken en afgekoeld in kratten. En dan is het brood klaar om verkocht te worden!
Wil je graag een vers, ambachtelijk brood kopen? Bakkers Vlaanderen is de snelste en kortste weg naar een warme bakker in jouw buurt.
Het maakt niet uit in welke gemeente of provincie je woont: bij Bakkers Vlaanderen vind je steeds een ambachtelijke bakker in jouw buurt. Het enige wat je hoeft te doen, is hier jouw postcode of gemeente ingeven.