VERBOD OP TITANIUMDIOXIDE (E171): VOEDINGSBEDRIJVEN INVESTEREN IN VEILIGE ALTERNATIEVEN

Verbod op Titaniumdioxide (E171): Voedingsbedrijven investeren in veilige alternatieven

Verbod op Titaniumdioxide (E171): Voedingsbedrijven investeren in veilige alternatieven

Als gevolg van een negatief advies door de Europese autoriteit voor de voedselveiligheid (EFSA) mogen voedingsbedrijven het additief titaniumdioxide vanaf 8 augustus 2022 niet langer gebruiken als kleurstof in voedingsproducten.

Titaandioxide, dat in de natuur voorkomt als een mineraal element, wordt in de voedingsindustrie gebruikt als witmaker in bepaalde voedingsproducten, bijvoorbeeld als onderlaag voor de kleurlaag van snoep, of in kauwgom. Maar voor de bakkerijsector belangrijker, ook in bepaalde chocoladeproducten zoals eetbare taartdecoraties of in chocolade (prints) en in printinkt, geschikt voor voeding.

Recente wetenschappelijke studies linken de nano-vorm van titaniumdioxine nu aan verschillende gezondheidsrisico’s. Daarom adviseerde het Europese Voedselagentschap in mei van vorig jaar dat E171 niet langer beschouwd kan worden als veilig, wanneer het gebruikt wordt als additief in voedingsmiddelen. Hierop adviseerde de FOD volksgezondheid de voedingsbedrijven om meteen te zoeken naar alternatieven voor het titaandioxide als witte kleurstof voor voeding.

Ondertussen nam de Europese Commissie het advies van EFSA ter harte en publiceerde in januari een verbod op het gebruik van de kleurstof E171. Alle Europese lidstaten zijn gebonden aan deze Europese Verordening, waardoor het verbod ook in België zal ingaan vanaf 8 augustus 2022.

Momenteel loopt er een overgangsperiode waarin bestaande voorraden kunnen worden opgewerkt. Het is voor de bakker dan ook belangrijk dat hij geen producten met titaniumdioxine of E171 meer inkoopt vanaf heden gezien de korte overgangsperiode die gehanteerd wordt.

Omwille van de lange houdbaarheid van sommige producten, zoals bijvoorbeeld taartdecoraties, zullen wij ervoor pleiten bij het voedselagentschap om een extra overgangsperiode in acht te nemen, om zo voorraden, aangekocht van voor het verbod, nog te kunnen opwerken.